Urologische oncologie

Snel naar

Laatste update 29 april 2024

Urologische oncologie is het specialisme dat zich concentreert op kanker van de prostaat, nieren, blaas, zaadbal, penis en urinewegen. Ons urologisch-oncologisch team is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling en nazorg van patiënten met urologische kanker.

Het ETZ (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis) beschikt over een regionaal multidisciplinair behandelteam voor patiënten met urologische tumoren. Dit behandelteam bestaat uit urologen, internist- oncoloog, urologische oncologieverpleegkundigen, radiotherapeut, radioloog, nucleair geneeskundige en patholoog. Vanwege de samenwerking met het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) zitten ook specialisten van dit ziekenhuis in dit team.

Werkwijze

Vanuit de huisarts wordt u verwezen naar een van de urologen. We zorgen ervoor dat alle patiënten van wie de huisarts een verdenking heeft van iets kwaadaardigs zo spoedig mogelijk op de polikliniek wordt gezien. Er volgen dan verschillende afspraken en meestal ook een aantal onderzoeken. Soms vindt een onderzoek plaats in bijvoorbeeld het Verbeeten Instituut (BVI).

Moet u extra onderzoeken ondergaan, dan maken we hiervoor na de uitslag afspraken bij de uroloog. We streven er naar om zo snel mogelijk tot een diagnose en behandelplan te komen.

Bij sommige behandelingen kan het zijn dat u vanuit het samenwerkingsverband verwezen wordt naar een ander ziekenhuis of instituut.

Samenwerking

De urologische oncologie ETZ en radiotherapie-instelling Verbeeten instituut (BVI) en het JBZ bundelen hun kennis en kunde in de strijd tegen kanker. In een samenwerkingsverband met de naam Embraze willen wij de kwaliteit van zorg voor de patiënt continue verbeteren en zo de kans op genezing vergroten.
Een groot team van experts maakt zich hard voor de best mogelijke zorg op het juiste moment en zo dicht mogelijk bij de patiënt in deze regio. De specialisten en verpleegkundigen wisselen ‘best practice’ informatie uit, dragen zorg voor veilige, tijdige overdracht van informatie en pakken gezamenlijke onderzoeken op.

Het urologisch- oncologisch netwerk Embraze wordt gevormd door Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ), Verbeeten instituut (VBI), Amphia, Erasmus MC Rotterdam.
Embraze staat voor het Engelse Embrace, omarmen, maar is tevens een samenvoeging van Erasmus MC, Brabant, Zeeland.

Meer informatie over oncologie vind je ook op onze pagina Kliniek voor kanker.

Behandelteam

Regieverpleegkundige Urologische oncologie

De regieverpleegkundigen hebben zich gespecialiseerd in de zorg rondom patiënten met urologische kanker. Zij werken op de polikliniek urologie op locatie ETZ TweeSteden en locatie ETZ Elisabeth.

De regieverpleegkundigen zijn voor u vaste aanspreekpersonen voor, tijdens en na uw behandeling. Dus ook als er andere specialisten in uw behandeling worden betrokken, blijven de regieverpleegkundigen uw vaste aanspreekpersonen.

Soorten urologische kanker

Expertisecentrum

Het aantal patiënten zegt iets over de ervaring en expertise van een ziekenhuis. Het is wetenschappelijk aangetoond dat hoe vaker een chirurg een bepaalde kankeroperatie uitvoert, hoe vaardiger de chirurg erin wordt, hoe groter de kans op een goed resultaat van de operatie.

De urologie van het ETZ is gespecialiseerd in de behandeling van de Brachytherapie (inwendige radiotherapie) en de nieroperaties.

Het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) is het expertisecentrum voor de prostaat- (RALPH) en blaasoperatie (cystoprostatectomie).

Handige websites

Zorgteam

Voorbereiden op

Ziekte en behandeling

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 03 90

Openingstijden
ma t/m vrij 08.30- 17.00 uur

Route
18

Adres

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 03 90

Openingstijden
ma t/m vrij 08.30- 17.00 uur

Route
Poligebouw, Wachtruimte 6

Pagina delen?