Tips bij zwangerschap

Snel naar

Laatste update 02 maart 2024

Veel vrouwen hebben tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid en braken. Zorg dat je genoeg drinkt. Het helpt ook om regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Brandend maagzuur en verstopping komen vaak voor, dit komt door hormonale veranderingen.
 

  • Slik foliumzuur. Wij adviseren iedere zwangere vrouw vanaf de conceptie 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Dit vermindert de kans op een baby met een open ruggetje of open schedel;
  • Vermijd rauw vlees (rundvlees, filet américain) en ongewassen groenten en fruit. In deze producten komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken.
  • Vermijd producten die van rauwe (ongepasteuriseerde) melk zijn gemaakt. Ze kunnen de listeriabacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor.
  • Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap en neem zeker niet vaker dan eens per dag een leverproduct als leverworst. In lever zit veel vitamine A. Teveel hiervan kan schadelijke gevolgen voor de ongeboren baby hebben.
  • Roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.
  • Vraag in de vierde zwangerschapsmaand kraamzorg aan.

 

Pagina delen?