Stomazorgpolikliniek

Snel naar

Laatste update 03 juni 2024

Je hebt te horen gekregen dat je een (tijdelijk) stoma krijgt. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen de operatie, ook de tijd er na. Om jou zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het hele zorgproces, staan onze ervaren en betrokken zorgprofessionals voor je klaar. Wij bekijken samen hoe jouw leven met een stoma er uit ziet.

 • Voorbereiding

  De stomaverpleegkundigen geven voor de operatie voorlichting, instructie en advies over de stoma. Tijdens deze gesprekken is het prettig als je jouw partner of een ander vertrouwd persoon meeneemt. Voor de operatie bepaalt de stomaverpleegkundige samen met jou de plaats van de stoma. De eerste stappen van zelfzorg van de stoma worden, voor de operatie op de polikliniek, samen doorgenomen.

 • Operatie

  Als je wordt opgenomen voor de operatie, zijn de stomaverpleegkundige samen met de verpleegkundige van de afdeling verantwoordelijk dat jij de zelfzorg zo goed mogelijk eigen kan maken. Wij bezoeken dagelijks de afdeling, geven advies over materiaal en het gebruik van eventuele hulpmiddelen.

  Voordat je naar huis gaat, worden alle materialen besteld die nodig zijn om thuis de stoma te kunnen verzorgen. Indien je thuis hulp nodig hebt bij de verzorging van jouw stoma, regelt de transferverpleegkundige deze hulp voor thuis.

 • Nazorg

  Ook na de operatie kun je rekenen op de begeleiding en ondersteuning van de stomaverpleegkundige. Eén tot twee dagen nadat je uit het ziekenhuis ontslagen bent, neemt de stomaverpleegkundige telefonisch contact op. We maken dan ook een controleafspraak. Deze afspraak is meestal in combinatie met de medisch specialist één tot twee weken na ontslag uit het ziekenhuis.

  Tijdens deze controles richt de stomaverpleegkundige zich op de controle van de stoma en jouw vragen en eventuele problemen. Een stoma krijgen is aangrijpend. Er is daarom veel aandacht voor de psychosociale aspecten die komen kijken bij het leven met een stoma.

Zorgteam

Voorbereiden op

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 01 20

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-16.00 uur
Telefonisch 9.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
1

stomazorg@etz.nl

Locatie

Pagina delen?