Slokdarm- en maagchirurgie

Snel naar

Laatste update 28 april 2024

Een operatie voor slokdarm- en maagkanker is een grote en complexe operatie die niet in elk ziekenhuis wordt verricht. Het ETZ heeft daarom een regionale functie. Deze operaties zijn dan ook een belangrijk speerpunt voor het ziekenhuis.

De chirurgen in het ETZ voeren deze operaties uit op de locatie Elisabeth. Niet alleen patiënten uit Tilburg en directe omgeving, maar ook uit andere ziekenhuizen in Nederland, worden voor deze ingreep naar het ETZ verwezen. Door het aantrekken van nieuwe chirurgen en het invoeren van geavanceerde technieken voldoet de chirurgie in het ETZ aan de modernste eisen.

 

Ontwikkelingen

Door de samenwerking binnen het Embraze kankernetwerk is het ETZ in hoog tempo uitgegroeid tot een van de grotere centra voor de behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland.

Het ETZ is een van de weinige ziekenhuizen waarbij zowel het deel van de operatie dat in de buik plaatsvindt als het deel dat in de borstholte geschiedt, volledig via een kijkoperatie (laparo-thoracoscopisch) wordt gedaan. In Nederland gebeurt dit doorgaans bij iets meer dan de helft van de patiënten. Hierdoor liggen de patiënten die in Tilburg worden geopereerd gemiddeld drie dagen korter in het ziekenhuis. Ook hebben deze patiënten minder vaak complicaties en hoeven ze minder vaak na ontslag opnieuw in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Zorgpad

Voor het vaststellen en behandelen van slokdarm- en maagkanker zijn verschillende onderzoeken en behandelingen nodig, waarbij je te maken krijgt met diverse specialisten. Het gehele traject duurt een aantal maanden. Vanwege de tijdsduur en complexiteit van de diagnostiek en behandeling is een zorgpad ontwikkeld. De bedoeling van het zorgpad is om de organisatie en de onderlinge communicatie zo soepel mogelijk te laten verlopen en zo duidelijkheid en eenduidigheid te verschaffen aan jou en je behandelend artsen en verpleegkundigen.

Registratie (DUCA)

DUCA staat voor de Dutch Upper GI Cancer Audit. In deze audit worden de resultaten van de chirurgische behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland geregistreerd. Doel van de registratie is het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van zorg en het in gang zetten van verbetertrajecten. Zo kunnen uitkomsten als sterfte, complicaties en radicaliteit van de operaties van de verschillende ziekenhuizen met elkaar vergeleken worden. In Engeland heeft zo eens systeem tot een kwaliteitsverbetering geleid. Uiteraard doen wij met veel enthousiasme mee aan deze registratie.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 01 20

Route
1

Pagina delen?