Schisis Spreekuur

Snel naar

Laatste update 06 mei 2024

Het ETZ heeft een betrokken en ervaren schisisteam waarin verschillende specialisten samenwerken. Dit multidisciplinaire team bespreekt tijdens de afspraak bij de schisispoli met jou de behandelmogelijkheden en de rol die het schisisteam hierbij speelt. Ook kun je bij ons terecht met al je vragen over de schisis van je kind. Het Schisis Spreekuur vindt plaats op de polikliniek MKA-chirurgie op locatie ETZ Elisabeth.

Schisis Team Centraal

In ons schisiscentrum kun je terecht voor onderzoek, diagnose en behandeling van je kind met schisis. Het schisisteam is werkzaam op drie locaties in Nederland: Tilburg, Utrecht en Twente.

Tussen de verschillende locaties is intensief contact, behandelingen worden gezamenlijk besproken. Door deze multidisciplinaire aanpak (aanpak door verschillende specialisten en deskundigen) kunnen wij samen met jou, jouw kind de best mogelijke zorg en behandeling geven.

  • Alle informatie over Schisis Team Centraal vind je op deze website: schisis-team.nl

Wat is schisis?

Schisis betekent spleet. Als je kind een schisis heeft, dan heeft je zoon of dochter een spleet in de lip, kaak en/of het gehemelte. In de volksmond heet dit ook wel een hazenlip.

De schisis kan aan één kant zitten of aan beide kanten. Er zijn veel combinaties mogelijk en even zoveel behandelmogelijkheden. Pasklare behandelmodellen zijn niet van te voren op te stellen.

Afspraak maken

Elke arts kan verwijzen naar het schisisteam. Meestal is dit de kinderarts of de huisarts. Sinds de invoering van de twintig-weken echo wordt de schisis vaak al gezien door de verloskundige of de gynaecoloog. Zij verwijzen je ook door naar het schisisteam. Je krijgt dan tijdens de zwangerschap al veel informatie over schisis en het schisisteam. Zo nodig worden al afspraken gemaakt met de kinderarts en plastisch chirurg. Eén keer per maand is er een Schisis Spreekuur op de polikliniek MKA-chirurgie. Het gehele schisisteam is dan aanwezig.

Werkwijze schisisteam

Je komt met jouw kind vaak als eerste bij de kinderarts terecht die de diagnose stelt. Vervolgens word je uitgenodigd op het Schisis Spreekuur waar je kennis maakt met de leden van het schisisteam.

Spraak centraal

Het behandelprotocol binnen het schisisteam Brabant is anders dan bij de meeste andere schisisteams in Nederland. Wij kiezen er bewust voor om de spraak vanaf jonge leeftijd centraal te stellen. De spraak is het belangrijkste middel om te communiceren met leeftijdsgenootjes, de juf of meester op school, buurtkinderen en familieleden. Kortom, goed kunnen spreken en praten is essentieel voor een gezonde sociale ontwikkeling.

Fraaie gebitsontwikkeling

De MKA-chirurg speelt samen met de orthodontist en mondhygiëniste een belangrijke rol in het begeleiden van een gezonde, functionele en fraaie gebitsontwikkeling met op latere leeftijd de juiste gezichtsverhoudingen. Zo vindt bij een kaakspleet rond negen of tien jaar een bottransplantatie plaats om de spleet op te vullen en een volledige kaakboog te krijgen. Als kinderen zijn uitgegroeid, vindt soms een kaakverplaatsing plaats. Hiermee kan de groeiachterstand van de bovenkaak of andere standsafwijkingen van onder- en/of bovenkaak worden gecorrigeerd.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 03 40
(poli Plastische Chirurgie)

Openingstijden
Telefonisch 09.00-16.00 uur

Route
6

Pagina delen?