Orthoptie

Snel naar

Laatste update 27 april 2024

Orthoptie wil zeggen ‘recht kijken’. Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand, kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

Wat doet een orthoptist?

Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, een behandeling in. De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 8 tot 12 jaar plaats. Afwijkingen kunnen dan ook in deze jaren ontstaan.

Maar de samenwerking tussen de ogen kan op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden. Vroegtijdig opsporen is van groot belang. Wanneer de oorzaak van de klachten op het terrein van een ander specialisme ligt, adviseert de orthoptist de oogarts voor verdere verwijzing.

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht?

De orthoptist onderzoekt en behandelt onder andere:

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling verschilt sterk per klacht of afwijking. Vaak kan de orthoptist niet aangeven hoe lang een behandeling duurt, omdat veel factoren het verloop van de behandeling beïnvloeden. Controles blijven met name bij kinderen na de behandeling een aantal jaren noodzakelijk.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts, consultatiebureauarts of jeugdarts heeft, wordt orthoptische zorg vergoed vanuit de basisverzekering.

Meer informatie

Afdelingen

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 03 20

Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45 uur

Route
28

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 03 20

Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45 uur

Route
6

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 03 20

Openingstijden
ma t/m vrij 8.15-16.45 uur

Route
61

Pagina delen?