Neurovasculair Expertisecentrum Tilburg

Snel naar

Laatste update 10 juni 2024

Een neurovasculaire aandoening is een afwijking aan de bloedvaten in de hersenen of in het ruggenmerg. ‘Neuro’ betekent zenuwstelsel en met ‘vasculair’ worden bloedvaten bedoeld. Enkele neurovasculaire aandoeningen zijn een hersenaneurysma, carotico-caverneuze fistel, cavernoom en een vaatvernauwing. Veel van deze vaataandoeningen zijn zeldzaam en de behandelingen zijn heel verschillend. Soms is een behandeling helemaal niet nodig. Het ETZ is een gespecialiseerd centrum voor de behandeling van neurovasculaire aandoeningen. We hebben uitgebreide ervaring met alle beschikbare behandelmethoden.

Ziekten van de hersenvaten kunnen leiden tot een herseninfarct of hersenbloeding. Dit ontstaat plotseling, waarbij patiënten in ernstige toestand verkeren en snel neurovasculair ingrijpen nodig hebben. Deze acute neurovasculaire zorg bieden wij op het hoogste niveau aan alle inwoners van Noord-Brabant en ver daarbuiten. Wij staan dag en nacht voor u klaar, 365 dagen per jaar.

Neurovasculaire aandoeningen

Onder de tab ‘Behandeling’ staat meer informatie over hoe wij deze afwijkingen behandelen

Behandelingen

Bij het Neurovasculair expertisecentrum Tilburg voeren wij de volgende behandelingen uit:

  • Gammaknife radiochirurgie
  • Endovasculaire behandelingen
  • Hersenoperatie

Bovenregionale Multidisciplinaire Werkgroep

Gelet op de complexiteit van neurovasculaire aandoeningen bespreken we iedere patiënt afzonderlijk. Dit wordt gedaan door een team van neurologen, neurochirurgen en neuroradiologen die intensief met elkaar samenwerken. Gezamenlijk bepalen we de meest optimale behandeling voor elke patiënt. Daarbij houden we ook rekening met de specifieke situatie en wensen van de patiënt, want iedereen is anders.

Nationale Erkenning

Het ETZ wordt als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland nationaal erkend door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de wetenschappelijke verenigingen als een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen van de hersenvaten. Om deze erkenning te krijgen moet worden voldaan aan hoge kwaliteitstandaarden. Zo weet u zeker dat u de juiste zorg krijgt op de juiste plaats.

Topklinisch expertisecentrum

Voor behandeling van neurovasculaire aandoeningen heeft het ETZ de erkenning van topklinisch expertisecentrum ontvangen van STZ. Dit betekent dat in het ETZ bijzondere kennis en expertise aanwezig is voor deze patiënten en verwijzers. Verder geeft het aan dat het ETZ 24 uur per dag en zeven dagen per week dezelfde hooggekwalificeerde zorg levert en dat medewerkers voortdurend werken aan verbetering hiervan.

Beoordelingscriteria voor deze STZ-erkenning zijn onder andere patiëntgerichtheid, deelname aan professioneel netwerk, wetenschap, multidisciplinaire continuïteit van de patiëntenzorg, innovatie. De erkenning als Topklinisch expertisecentrum geeft dus aan dat er wordt gewerkt in een topklinisch klimaat.

Wetenschappelijk Onderzoek

Het ETZ doet voortdurend onderzoek om de zorg voor patiënten met aandoeningen van de hersenvaten te verbeteren. We kunnen u vragen hieraan mee te werken. Deelname aan onderzoek is geheel vrijblijvend en deelnemers kunnen op elk moment het onderzoek stoppen.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 04 00

Route
42 (poli) en 75 (behandelafdeling)

Secretariaat is bereikbaar van 8.30-17.00 uur

Pagina delen?