Medische Psychologie

Snel naar

Laatste update 21 juni 2024

Het specialisme Medische Psychologie behandelt kinderen, volwassenen en ouderen met psychische klachten en problemen die samenhangen met gezondheidsproblemen. Psychische klachten door een lichamelijke aandoening kunnen voor jou heel zwaar zijn. Denk aan depressieve gevoelens, angst, geheugen- en concentratieklachten of seksuele problemen.

De psychologen van de afdeling Medische Psychologie hebben specifieke kennis op het gebied van het grensvlak van psychologie en geneeskunde om jou de beste behandeling te geven. De medisch psychologen werken op alle locaties van het ETZ en hebben ieder ook hun eigen aandachtsgebieden.

 • Gang van zaken

  De psychologische zorg vindt plaats op verzoek en verwijzing van een medisch specialist van het ETZ. Na verwijzing van de medisch specialist krijg je een intakegesprek en starten we met onderzoek of een behandeling. De psychologische zorg kan door alle medisch specialismen in het ziekenhuis Worden aangevraagd en vindt zowel tijdens een opname als poliklinisch plaats.

  Elke psycholoog van het ETZ heeft eigen aandachtsgebieden, bijvoorbeeld Oncologie, Geriatrie en Cardiologie. De psychologen worden ondersteund door psychologisch en psychologisch-pedagogisch medewerkers en secretaresses. Na aanmelding door een medisch specialist ontvang je van de afdeling Medische Psychologie een uitnodiging voor een eerste gesprek.

  De psycholoog probeert samen met jou uit te zoeken wat de oorzaak van jouw klacht is, welke factoren de klacht in stand houden en of jouw klachten met elkaar in verband staan. Hiervoor voert de psycholoog één of meerdere gesprekken met jou. Soms betrekken onze psychologen ook andere mensen uit jouw omgeving bij deze gesprekken. Bijvoorbeeld je partner, kinderen en ouders. Soms doen we ook een testpsychologisch onderzoek.

 • Onderwijs en wetenschap

  Onderwijs

  Het ETZ is een opleidingsziekenhuis. De afdeling Medische Psychologie verzorgt onderwijs aan de Universiteit van Tilburg, RINO Zuid en in het ziekenhuis. Op de afdeling Medische Psychologie worden voortdurend psychologen opgeleid. Dit betekent dat de afdeling stageplekken aanbiedt aan studenten die de opleiding Medische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg volgen. Daarnaast zijn er opleidingsplaatsen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch (neuro) psycholoog.

  Wetenschappelijk onderzoek

  De afdeling Medische Psychologie neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar kwaliteit van leven en het snel opsporen van psychologische problemen en risicofactoren (bijvoorbeeld angstklachten en stress) bij allerlei lichamelijke aandoeningen.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 02 80

Openingstijden
ma t/m vr 9.00-17.00 uur
Telefonisch 9.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
83

Locatie

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 02 80

Route
26

Locatie

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 02 80

Route
28

Pagina delen?