Logistiek & Inkoop

Snel naar

Laatste update 03 juni 2024

De afdeling Logistiek & Inkoop van de ziekenhuisapotheek zorgt voor het efficiënt en goedkoop inkopen van het benodigde assortiment aan geneesmiddelen, het formularium, en regelt het beleveren van de juiste geneesmiddelen aan de juiste afdeling en/of aan de juiste patiënt. Daarnaast heeft de afdeling een aparte verpakkingsafdeling, waar alle geneesmiddelen die nog niet gebarcodeerd aangeleverd worden door de leveranciers voorzien worden van een scanbare barcode op elke tablet of ampul.
Op de afdeling werken in totaal ongeveer 25 mensen, waaronder logistiek medewerkers, inkooppersoneel en medewerkers van de verpakkingsafdeling. De teamleider, het hoofd logistiek en de ziekenhuisapotheker met aandachtsgebied logistiek & inkoop, sturen de afdeling aan.

De ziekenhuisapotheek heeft meerdere klanten en afnemers, waaronder het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, diverse verpleeg- en verzorginstellingen en andere instellingen of apotheken. Deze complexe logistiek maakt het noodzakelijk dat een strak transportschema en een goede planning van bestellingen en orders wordt gehanteerd.

Het grootste deel van alle geneesmiddelen wordt via de groothandel aangeleverd. Daarnaast zijn er middelen – met name met een groot volume – die rechtstreeks worden afgegeven bij de ziekenhuisapotheek.
Jaarlijks worden met alle afzonderlijke leveranciers prijsafspraken gemaakt.

Voor een optimaal assortiments- en voorraadbeheer van geneesmiddelen is een goede afstemming tussen klant en ziekenhuisapotheek noodzakelijk. Nieuwe behandelrichtlijnen kunnen impact hebben op de hoeveelheid en het soort gebruikte geneesmiddelen.
Om de voorraden goed te kunnen beheren, is het noodzakelijk de voorraadruimtes en magazijnen zo netjes en overzichtelijk mogelijk te houden. Het is zeer belangrijk om verwisselingen van middelen en door elkaar raken van geneesmiddelen te voorkomen.

 • Assortiment apotheek

  Assortimentswijzigingen

  Verzoeken voor nieuwe A-middelen (middelen die op voorraad liggen op de afdeling zelf) of B-middelen (middelen die specifiek op naam van de patiënt worden voorgeschreven), verhogen of verlagen van potgroottes etc. kunt u mailen.

  Leenlijsten, noodkastlijsten en voorraadoverzichten

  De leenlijsten en noodkast lijsten zijn nu te vinden in OnsEPD. In de bibliotheek kunnen ze worden gevonden als wordt gezocht op leenlijst of noodkast. Kies bij openen voor “alles laden”.
  De volledige titels zijn:

  ETZ locatie Elisabeth:

  • ETZ RX Leenlijst Elisabeth
  • ETZ RX ZAMB E CENTRALE ZH-APOTHEEK/NOODKAST VOORRAADOVERZICHT

  ETZ locatie TweeSteden Tilburg:

  • ETZ RX Leenlijst TweeSteden
  • ETZ RX ZAMB T NOODKAST VOORRAADOVERZICHT

  ETZ locatie TweeSteden Waalwijk:

  • ETZ RX Leenlijst Waalwijk
  • ETZ RX ZAMB W NOODKAST VOORRAADOVERZICHT

Pagina delen?