Geestelijke Verzorging & Ethiek

Snel naar

Laatste update 26 april 2024

Piekert u veel? 
Denkt u veel na over uw opname en over het leven?
Heeft u slecht nieuws gekregen?
Maakt u zich zorgen?
Weet u niet meer hoe het vol te houden? 

Stelt u zich de vraag: 
Hoe nu verder?  Hoe ver wil ik gaan?  Welke keus moet ik maken?  Waarom overkomt mij dit? 

Voelt u zich: 
Onrustig? Niet gezien? In de steek gelaten?

Het zijn allemaal zaken die een opname in het ziekenhuis met zich mee kunnen brengen. Opeens zijn er vragen waar niet direct een antwoord op te vinden is.

Kwetsbaarheid

Het is altijd spannend om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt pijn, moet geopereerd worden of zelfs vechten voor je leven. Een opname in het ziekenhuis kan je confronteren met de kwetsbaarheid van het leven. Dat kan moeilijk zijn voor jezelf maar ook voor je familie en vrienden. In een korte tijd krijg je veel indrukken te verwerken. Het is dan goed als je ergens terecht kunt met je verhaal.

Heb je behoefte om je hart te luchten? Dan kun je een beroep doen op één van onze geestelijk verzorgers voor een rustig gesprek. Zij zijn deskundig in het luisteren naar jouw verhaal, in het begeleiden van nieuwe levensvragen en bij het ondersteunen van moeilijke beslissingen.


Wat doet een geestelijk verzorger?

Benieuwd naar wat een geestelijk verzorger voor u kan betekenen? Lees hier een informatiefolder.

Marieke Schoenmakers, geestelijk verzorger in het ETZ, blogt over haar werk en wat ze zoal meemaakt. Haar verhalen geven een goed inzicht waarmee een geestelijk verzorger dagelijks te maken krijgt. Je vindt haar blogs op de website Met zorg leven.

Ook publiceerde ze een gedichtenbundel over long covid. Lotgenoten en zorgverleners vinden de teksten heel herkenbaar. Opbrengsten gaat naar Stichting Long Covid.


Stiltecentrum

Wil je even op adem komen, heb je behoefte aan stilte of gebed? Dan kun je terecht in het Stiltecentrum. Het Stiltecentrum vind je op de drie locaties van het ETZ.


Communie

Op zondag brengen vrijwilligers van de Geestelijke Verzorging & Ethiek de communie rond. De vrijwilligers komen vooraf vragen of u dit op prijs stelt. Ook door de week is dit mogelijk, u kunt dan via de verpleging rechtstreeks een beroep doen op Geestelijke Verzorging & Ethiek.


Ondersteuning door vrijwilligers

Geestelijke Verzorging & Ethiek in het ETZ kan niet bestaan zonder de hulp en medewerking van vele vrijwilligers. Met name bij het beheer van het stiltecentrum en het rondbrengen van de communie zijn zij van wezenlijk belang. Wil je ook een bijdrage leveren aan het vrijwilligerswerk? We kunnen jouw hulp altijd goed gebruiken! Je kunt contact opnemen met de coördinator vrijwilligerswerk of een van de geestelijk verzorgers aanspreken voor meer informatie.


Jaarverslag

Bekijk hieronder het jaarverslag van Geestelijke Verzorging & Ethiek.

Jaarverslag 2022 (pdf – 1,2 MB).

Zie ook

 

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 60 15

E-mail
geestelijkeverzorging@etz.nl

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 60 15

E-mail
geestelijkeverzorging@etz.nl

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 60 15

E-mail
geestelijkeverzorging@etz.nl

Pagina delen?