Anabolen polikliniek

Snel naar

Laatste update 03 juni 2024

Op de Anabolenpoli kunnen patiënten terecht die anabole androgene steroïden (AAS) hebben gebruikt. Daar praten zij met een specialist over klachten die zijn ontstaan door het gebruik van AAS of de verslaving eraan.

Internist-endocrinoloog Diederik Smit is gespecialiseerd in AAS. Als endocrinoloog houdt Diederik zich bezig met hormonen en de stofwisseling in het lichaam. De Anabolenpoli is onderdeel van de polikliniek Interne Geneeskunde. De spreekuren vinden plaats op locatie ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Let op: Minder verwijzingen

Door de vele verwijzingen voor het anabolenspreekuur in het afgelopen jaar is de wachttijd enorm opgelopen. Helaas hebben wij moeten besluiten om alleen nog verwijzingen te accepteren van patiënten die in het directe verzorgingsgebied van het ETZ wonen – dus Tilburg en omstreken.

Woon je buiten ons verzorgingsgebied?

Je kunt proberen een second opinion aan te vragen via de internist-endocrinoloog van je lokale ziekenhuis.”


Anabole androgene steroïden

Anabole androgene steroïden zijn stoffen die lijken op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Testosteron is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Anabolen bootsen de werking van testosteron na. Door het gebruik van anabole androgene steroïden worden spieren groter en sterker.

Sporters gebruiken daarom vaak AAS om hun prestaties in de sportschool te verbeteren. Het gevaar hiervan is dat het gebruik van AAS op korte termijn diverse klachten kan veroorzaken en op lange termijn schadelijk kan zijn.

Bovendien kan het gebruik van AAS verslavend zijn. Door het gebruik van AAS voel je je sterk en zelfverzekerd, maar als je stopt, kun je futloos worden en neemt bijna altijd de spiermassa weer af. Dan ligt opnieuw gebruik van AAS op de loer.

Gang van zaken

De Anabolenpoli is er om (ex-)gebruikers van AAS te helpen. Heb je last van de bijwerkingen na het stoppen met AAS, dan kun je met een verwijsbrief van de huisarts terecht op de Anabolenpoli. Klachten van gebruikers zijn onder andere:

  • puistjes
  • borstvorming
  • minder zin in seks
  • erectieproblemen
  • verminderde vruchtbaarheid

Het uitgangspunt voor een verwijzing is wel dat (ex-)gebruikers van AAS het doel hebben om blijvend te stoppen met de middelen.

Mannen die willen stoppen met AAS maar niet weten hoe, bijvoorbeeld door een verslaving, kunnen terecht op het spreekuur.

Tijdens het spreekuur bekijkt de specialist samen met jou in hoeverre er een relatie is tussen AAS en je klachten. Daarna besluiten jullie of een vervolgbehandeling nodig is. De vervolgbehandeling verschilt erg per persoon. Dit kunnen medicijnen zijn, maar ook behandeling met testosteron of een gesprek bij een psycholoog.

Expertisecentrum

In 2011 is in Haarlem het expertisecentrum Anabole Steroïden opgericht in Spaarne Gasthuis door internist-endocrinoloog Pim de Ronde. Hier vindt naast een Anabolenspreekuur ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar hoe schadelijk AAS is. Om ervoor te zorgen dat patiënten niet alleen in het Spaarne Gasthuis terechtkunnen, is er nu ook een spreekuur in het ETZ.

Als je huisarts je verwijst naar het spreekuur, kan hij op basis van je woonplaats ervoor kiezen je te verwijzen naar het Anabolenspreekuur van het Spaarne Gasthuis of het ETZ. Alle verwijzingen worden ook na ontvangst op beide locaties beoordeeld op basis van postcode en welk ziekenhuis het meest geschikt is.

HARNAS-studie

In april 2022 is de HARNAS-studie van start gegaan. Dit is een onderzoek dat is opgezet in samenwerking met de Dopingautoriteit en waarvoor in totaal 100 mannen die op korte termijn willen starten met een kuur met AAS zich kunnen aanmelden. Internisten-endocrinologen Diederik Smit en Pim de Ronde zullen advies geven over het kuurschema en het gebruik van andere middelen om onverantwoord gebruik van AAS zoveel mogelijk te beperken. Deze zogenaamde ‘harm reduction’ is op dit gebied nog nooit op deze manier onderzocht.

Intussen zijn alle 100 mannen van start gegaan en is de studie in de afrondende fase van de dataverzameling. Wetenschappelijke rapporten over de resultaten van het onderzoek zullen in de loop van 2024 verschijnen.

 

Afdelingen

Zorgteam

Locaties

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 01 70

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30 – 17.00 uur
Vanaf 24 juni telefonisch 9.00 – 11.30 uur en 13.30 – 16.00 uur

Route
Polikliniekgebouw, Wachtruimte 1

Locatie

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 01 70

Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00 uur

Route
Wachtruimte 5, Nummer 26

Pagina delen?