Samen beslissen

Een open gesprek tussen patiënt en zorgverlener om samen te komen tot de beste behandeling: dat is samen beslissen. De patiënt als expert over het eigen lijf en de situatie, de zorgverlener als medisch specialist. Dit zorgt voor goede, passende zorg waar mensen achter staan. Zorg op maat gebeurt steeds meer, ook in het ETZ. Het begint met een goed gesprek in de spreekkamer. Het samen praten en beslissen over de beste passende zorg moet vanzelfsprekend worden, daar streven we naar.

Drie goede vragen samen beslissen

Hoe stel je goede vragen in de spreekkamer?

Zowel de behandelmogelijkheden (met voor- en nadelen) als je persoonlijke situatie zijn belangrijk bij het maken van de beste behandelkeuze. In de spreekkamer praat je hierover met de zorgverlener. Het stellen van goede vragen aan de zorgverlener helpt bij het maken van de behandelkeuze. Maar hoe stel je de goede vragen? Hiervoor heeft het ETZ de ‘vergeet me nietjes. Hierop schrijf je jouw vragen zodat je een goed gesprek kunt voeren.

Hoe draagt het ETZ bij aan Samen Beslissen?

In het ETZ gebeurt veel op het gebied van Samen Beslissen. Zo is er het Kenniscentrum Samen Beslissen. Binnen dit centrum wordt het thema nóg beter op de kaart gezet in ons ziekenhuis, bijvoorbeeld door te zorgen voor goede scholing en door aanspreekpunt te zijn voor onze medewerkers. En door mee te denken over wetenschappelijk onderzoek, zoals vanuit het programma We Care. Zodat zorgprofessionals kennis over samen beslissen kunnen toepassen in de praktijk.

drie goede vragen samen beslissen

Meer informatie