Isolatie

Een ander woord voor isolatie is afzondering. Onze medewerkers verplegen je bij isolatie op een eenpersoonskamer, omdat bij jou een besmettelijke ziekte is geconstateerd of omdat er een vermoeden is dat je besmet bent. Verpleging of behandeling in isolatie is nodig om onze medepatiënten en zorgprofessionals te beschermen.

Het kan zijn dat je drager bent van een bacterie of virus, terwijl je je niet ziek voelt. We begrijpen dat dit voor jou een heel vervelende situatie is. Toch is isolatie voor ons noodzakelijk om de veiligheid in ons ziekenhuis te waarborgen en verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Als zorgprofessionals met jou in contact komen, nemen zij een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo dragen ze handschoenen en soms een isolatieschort of neus-mondmasker.

Handhygiëne is erg belangrijk. Via de handen kunnen medewerkers de besmettelijke aandoening overbrengen op andere patiënten. Daarom is het dragen van handschoenen en het wassen of desinfecteren van de handen altijd noodzakelijk om verspreiding van besmetting via de handen te voorkomen.

Gevolgen voor jou

Hoe vervelend ook, verpleging in isolatie heeft voor jou een aantal gevolgen. Zo is het, afhankelijk van de soort isolatie, meestal niet toegestaan dat je de kamer verlaat. Bijna altijd kunnen onderzoeken en behandelingen gewoon doorgaan; uiteraard heb jij ook in isolatie recht op de beste zorg. Die vinden wel vaak plaats aan het einde van de dag of het programma van een afdeling of polikliniek. Soms vragen we je om een neus-mondmasker te dragen als de verpleegkundige je naar je onderzoek of behandeling brengt.

Meestal is het goed mogelijk om aan te geven hoe lang de isolatie gaat duren. We willen uiteraard dat de isolatie zo kort mogelijk is. Vraag je arts gerust om meer informatie.

Gevolgen voor jouw bezoek

Het is voor iedereen verplicht na het verlaten van een isolatiekamer de handen te wassen met zeep of te desinfecteren met handalcohol. We vragen jouw bezoek om hier rekening mee te houden. Afhankelijk van de aard van de infectie kan het voor je bezoek noodzakelijk zijn om een neus-mondmasker te dragen.

Bekijk de folders over Isolatie