Marc, teamleider voedingsadministratie

Marc de Haan werkt al ruim 25 jaar op de voedingsadministratie in het ziekenhuis. Patiënten beseffen het misschien niet, maar Marc is een belangrijke schakel in het voedingssysteem. “In feite zorgt de voedingsadministratie dat de juiste patiënt het juiste eten geserveerd krijgt. Wij zijn de spil die het proces aanstuurt, zowel in de keuken als op de afdeling waar het eten wordt opgediend. Iedere patiënt heeft een ander dieet en verschillende wensen. Daar houden wij allemaal rekening mee.

Bespreken

Op de voedingsadministratie hebben we geen direct contact met patiënten, maar we krijgen wel de klachten en complimenten binnen. Die klachten worden elke ochtend besproken in het hele team om ze in de toekomst te voorkomen. Er werken zo veel mensen dat het lastig is om alles honderd procent goed te laten lopen, maar we doen wel ons uiterste best.

Marc de Haan werkt op de voedingsadministratie

Marc de Haan werkt op de voedingsadministratie

Bewust

In het ETZ willen we bewust werken. Er loopt bijvoorbeeld een aantal projecten om verspilling tegen te gaan. Een voorbeeld is de hoeveelheid schoon, ongebruikt servies dat naar de afwas wordt gestuurd. Dat is niet alleen zonde van de zeep en het water, maar ook van de energie die daarin wordt gestopt. We proberen nu meer bewustzijn te creëren onder de medewerkers, om dit soort dingen te voorkomen.

Kick

Ik vind het heerlijk als ik merk dat het druk is. Er wordt vaker gebeld en er zijn meer patiënten met gecompliceerde eetpatronen. Op zo’n moment moet je stressbestendig zijn om alles in goede banen te kunnen leiden. Dat geeft dan echt een kick als het lukt. Bovendien geniet ik ervan als ik aan het eind van de dag naar huis ga en weet dat de dag goed is verlopen. Als iedereen is voorzien van het juiste eten en mijn taak erop zit.”