Ans Reijbroek

'Ze lieten mij aan het woord'

In mei 2017 werd Ans Reijbroek (52) door de huisarts doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Bernhoven in Uden. “Daar werd via scans en na overleg met het ETZ in Tilburg een bloeding in mijn hoofd vastgesteld. Ik ben daarom direct overgeplaatst. Volgens de neurochirurgen dr. Beute en dr. van der Pol was een kluwen van haarvaten gesprongen in de hersenstam. Gelukkig hebben de neurochirurgen in het ETZ veel ervaring met operaties in de hersenstam.”

Keuzevrijheid

Ans vervolgt: “Ik had direct een goed gevoel over de diagnose. Die paste precies bij wat ik zelf voelde. Ik dacht gelijk ‘zij mogen mij gaan opereren’. Ik kon direct onder het mes. Ze legden me nog wel een paar andere opties voor, zoals bestralen en rusten. Daarbij kwamen alle voor- en nadelen aan bod. Zo was de kans op een nieuwe bloeding bij de andere behandelingen groter. Ook de nadelen van opereren werden geschetst. De neurochirurgen spraken hun voorkeur voor een operatie uit, maar ik mocht uiteindelijk beslissen. Daar voelde ik mij ook vrij in.”

“Wat ik ook fijn vond, was dat ik al vóór de operatie wist dat de volgende dag dr. Beute aanwezig zou zijn. Hij zou me na de operatie bezoeken om verslag uit te brengen en om te horen hoe het op dat moment met me ging. Dat gaf me rust.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Ans Reijbroek

Ans Reijbroek

Verbeterpunt

Ondanks dat Ans vol lof is over de geboden zorg, heeft ze toch een verbeterpunt: “De flexibiliteit kan iets beter. Mijn vriendin wilde graag blijven slapen, omdat ze anders zo ver moest reizen én ze graag bij mij wilde zijn. In eerste instantie kon dat niet, volgens de verpleegkundige. Gelukkig was ze bereid om het verzoek intern te overleggen en werd alsnog een slaapplek voor mijn vriendin geregeld.”

Menselijk

“Uit alles bleek dat de afdeling Neurochirurgie gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met hersenletsel. Zo wordt alle mogelijke moeite gedaan om het aantal prikkels en indrukken tot een minimum te beperken. Daardoor was het gelukkig heel rustig op de afdeling.”

“Niet alle verpleegkundigen hadden tijdens hun drukke werkzaamheden tijd voor een praatje, maar de meeste verpleegkundigen en artsen zijn in het ETZ heel menselijk. Ze luisterden écht en namen mij heel serieus. Ik werd gehoord! Dr. Beute kwam mijn partner in de lift tegen en hij wist gelijk wie ze was. Dat is toch geweldig, de mens achter de dokter! Voor mij staat vast dat de beste neurochirurgen in het ETZ werken.”