Ziekte van Dupuytren

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

De ziekte van Dupuytren (koetsiershand) kan zorgen voor een verkromming van de vingers. Onze deskundige plastisch chirurgen kunnen met een operatie de kromstand corrigeren. De operatie verhelpt de klachten van de ziekte, maar de aandoening verdwijnt niet. Het is mogelijk dat de vingers na de correctie op termijn toch weer kromtrekken.

Oorzaken

De oorzaak van de kromstand van jouw vingers is een verschrompeling van het bindweefsel. Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan door een nog onbekende oorzaak verdikkingen en verkortingen in het normale bind- en steunweefsel. Deze ontstaan in de vorm van knobbeltjes en strengen, die zich tot in de huid voortzetten.

Klachten

Door de ziekte van Dupuytren kun je jouw vingers minder goed bewegen. Hierdoor ontstaat de verkromming.

Behandeling

Om de kromstand te corrigeren, onderga je een operatie. Met de operatie proberen we de functie van jouw vingers zoveel mogelijk te herstellen. Bovendien voorkomt de operatie verder functieverlies van de aangedane vingers. Ook kan de ingreep eventuele pijn verminderen.

We verrichten de operatie in dagbehandeling. Tijdens een voorbereidend gesprek vertelt de arts je over de operatie en hoe deze zal plaatsvinden. Verder bespreekt hij met jou de nazorg, eventuele complicaties en de plaats van de littekens.

Je krijgt een plaatselijke verdoving. Dit gebeurt met een injectie in de oksel of boven het sleutelbeen, waardoor jouw arm en hand verdoven. Je blijft bij kennis. Vind je dit vervelend? Dan kun je via een infuus een slaapmiddel krijgen. Je kunt in overleg met jouw arts ook kiezen voor een operatie onder volledige verdoving.

We desinfecteren jouw hand met een speciale vloeistof. Daarna krijg je een band om je arm. Door deze op te pompen, stopt de bloedtoevoer naar jouw arm. Hierdoor treedt geen bloedverlies op tijdens de operatie en zo kan de chirurg de bindweefselstrengen en andere structuren in je hand goed bekijken.

We verwijderen het aangedane weefsel uit jouw handpalm en vingers en hechten de wond. Je krijgt een drukverband met watten en een elastische zwachtel. De duur van de operatie hangt af van jouw klachten.