Ureteroscopie

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

Bij u is een steentje aangetroffen in de urineleider (ureter). De ureter is verantwoordelijk voor het afvoeren van urine van de nieren naar de blaas. Een klein steentje in de ureter kan over het algemeen spontaan uitgeplast worden. Bij een grotere steen lukt dat echter niet en is een operatieve ingreep nodig.

Wat is een ureteroscopie?

Een ureteroscopie is een operatie waarbij de arts een dun hol buisje (de ureteroscoop) via uw plasbuis en blaas in uw ureter brengt. Wanneer de ureteroscoop op de plaats van de steen is, wordt de steen verwijderd met behulp van speciale instrumenten. Dankzij de verregaande ontwikkeling van de operatie-instrumenten is de ureteroscopie een veilige operatiemethode.

Waarom een ureteroscopie?

Om grotere stenen te verwijderen, was vroeger altijd een operatie nodig waarbij de urinebuis werd geopend. Tegenwoordig is het in veel gevallen ook mogelijk stenen in de urineleider te vergruizen met behulp van een niersteenvergruizer, waarna de deeltjes van de steen uitgeplast kunnen worden.
Wanneer een behandeling met de niersteenvergruizer geen resultaat heeft gehad of wanneer deze methode voor u niet geschikt lijkt, kan worden gekozen voor een ureteroscopie.

Folder

Lees meer in de patiëntenfolder.