Transanale Endoscopische Chirurgie

Snel naar

Laatste update 10 mei 2024

Vroeger werden goedaardige gezwellen in de endeldarm via de anus verwijderd. Als dit technisch onmogelijk was, werd nogal eens een buikoperatie uitgevoerd om de gehele endeldarm te verwijderen. Tegenwoordig hoeft dit niet altijd.

In het ETZ is sinds enkele jaren de mogelijkheid om grote poliepen en grote gezwellen met een nieuwe methode te verwijderen; de transanale endoscopische chirurgie. Deze methode wordt in het Engels “Transanal Single Port Surgery (SPTC) of Transanal Minimally Invasive Surgery (TAMIS)” genoemd.

Techniek

Bij deze operatie wordt onder narcose een buisje in de anus gebracht waardoorheen een camera en werkinstrumenten gebracht kunnen worden. Op deze manier kunnen op een veilige wijze gezwellen geheel verwijderd worden, waardoor de kans dat ze ooit terugkomen kleiner is geworden.

Voordelen

Belangrijke voordelen van deze operatie zijn dat er geen operatie door de buik nodig is, waardoor patiënten sneller weer op de been zijn en minder pijn hebben. Daarbij hoeft er geen aansluiting van de darm gemaakt te worden, waardoor er vrijwel geen risico is op een buikvliesontsteking. Doordat deze ingreep uitgevoerd wordt met speciale apparatuur is er ook heel weinig kans dat er schade optreedt aan de kringspieren.

Uit onderzoek, uitgevoerd in het ETZ TweeSteden, blijkt dat de continentie bij negen van de tien patiënten hetzelfde blijft of zelfs verbeterd.

Wat kunt u verwachten als u deze operatie ondergaat?

Voordat u deze operatie ondergaat zult u meestal op de POK (Poliklinische Operatiekamer) een rectoscopie ondergaan. Deze rectoscopie wordt uitgevoerd door dezelfde chirurg die ook de operatie bij u uitvoert. Bij dit onderzoek kijkt de chirurg met een buisje in de anus of het technisch haalbaar is om de poliep te verwijderen door de anus. Het onderzoek is wat onaangenaam, maar niet pijnlijk.

De operatie vindt altijd plaats onder volledige narcose en duurt, afhankelijk van de grootte van de poliep 30 tot 120 minuten. Na de operatie kan het zijn dat u wat pijn heeft aan de anus. Dit is met name het geval bij poliepen die heel laag zitten (dus vlak bij de anus).

Het kan zijn dat bij de operatie een tampon achtergelaten wordt. Deze tampon geeft vaak een onaangenaam gevoel na enkele uren. Nadat de tampon de ochtend na de operatie is verwijderd, kunt u in principe naar huis. U kunt na de operatie gewoon eten en drinken en u mag nog dezelfde dag uit bed.