Tong- en mondbranden

Snel naar

Laatste update 24 mei 2024

Tong- en mondbranden is een onschuldige, maar vervelende klacht. Voor sommige mensen vergalt het zelfs alle plezier in het leven. De naam ‘tong- en mondbranden’ kan wat verwarrend zijn: het is niet hetzelfde als de mond verbranden aan bijvoorbeeld te heet voedsel; het is het gevoel dat je steeds een brandende mond of keel hebt.

Oorzaken

Vaak is er geen oorzaak voor tong- en mondbranden aan te wijzen en zijn in de mond geen afwijkingen te zien.

Klachten

Tong- en mondbranden komt altijd dubbelzijdig voor, dus aan beide zijden van de mond of tong. Het gevoel kan ook op de lippen of in de keel voorkomen. Mensen met tong- en mondbranden hebben last van een branderige pijn in de mond. Meestal nemen de klachten in de loop van de dag toe en worden ze vooral ’s avonds als ondraaglijk ervaren. Bij de meeste mensen met mondbranden zijn de klachten iedere dag aanwezig. Vaak verdwijnen de klachten weer vanzelf, maar dat kan soms jaren duren.

Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak.

Behandeling

Omdat de oorzaak niet bekend is, is geen goede behandeling mogelijk. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer vanzelf, dat kan soms jaren duren. Er bestaat helaas geen manier om de klachten te verzachten.