Tanden in één dag

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

In samenwerking met R.M. Schouten Tandtechniek in Waalwijk biedt het ETZ complete tandvervanging aan in één dag: een unieke behandeling in Nederland. Bij deze behandeling wordt het gebit binnen 24 uur volledig vervangen door een brugwerk in de onderkaak en in de bovenkaak. Dit lijkt en voelt aan als een normaal gebit.

De impact van een gebitsprothese op iemands dagelijks leven is doorgaans groot, ook omdat het vervangingstraject soms wel een jaar kan duren. Een patiënt moet vaak terugkomen voor een behandeling en loopt soms enige tijd zonder tanden waarna de patiënt uiteindelijk een kunststof prothese krijgt aangemeten. Een nadeel van zo’n kunststof prothese is dat het wat vreemd aanvoelt en eten en praten moeilijker en onwennig zijn. Het ETZ heeft hiervoor een oplossing.

INNOVATIEVE BEHANDELING

‘Tanden in één dag’ is een unieke en innovatieve behandeling die ook wel het Brugse Protocol wordt genoemd.  Deze techniek heeft een aantal grote voordelen:

  • Het neemt weinig tijd in beslag: binnen 24 uur heeft de patiënt een volledig nieuw gebit.
  • Het comfort van echte tanden.
  • Weinig tot geen pijn voor de patiënt.

Het Brugse protocol kan worden uitgevoerd als je angst hebt voor het aanmeten van een prothese die los in de mond zit. Het eindresultaat van deze behandeling lijkt en voelt als echte tanden die vastzitten in de mond en ook zo functioneren.

De behandeling wordt uitgevoerd samen met R.M. Schouten Tandtechniek in Waalwijk. Het is een behandeling die goed is doordacht maar complex is in uitvoering. Doordat we nauwe banden hebben met Schouten Tandtechniek kunnen we snel schakelen en deze behandeling in een korte periode uitvoeren.

BEHANDELING DEEL 1

De MKA-chirurg begint bij deze behandeling met het weghalen van een stuk bot uit de schedel waarna de tanden uit de boven en/of onderkaak worden verwijderd. Het schedelbot wordt vervolgens achter het tandvlees in de kaak geplaatst.

Voor deze behandeling wordt geen heup bot gebruikt maar een stuk uit de schedel. Dat is omdat schedelbot veel geschikter is voor deze behandeling dan heup bot en minder snel weer verdwijnt nadat het is verplaatst. Daarnaast ondervindt u minder last doordat er geen bot uit uw heup verwijderd wordt.

Het stukje bot dat uit uw schedel is weggehaald wordt opgevuld met botcement zodat er geen gat in de schedel is en u dus geen deuk in u hoofd krijgt. Voor deze ingreep hoeven geen haren te worden weggeschoren en de schedel is weer net zo sterk als voorheen.

Nadat het shedelbot het tandvlees is gezet worden er tijdelijke implantaten in de kaak geplaatst. Hierna volgt een dag rust.

Behandeling deel 2

Tijdens het tweede deel van de behandeling wordt de prothese geplaatst. Deze is op voorhand reeds gemaakt met behulp van innovatieve 3D-technieken. Deze prothese is afgesteld op de implantaten en wordt bij het plaatsen omgevormd tot een brug over de implantaten.

Primeur

Het ETZ had de primeur bij het uitvoeren van deze behandeling.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.