Schurft

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Schurft (ook wel scabiës genoemd) is een jeukende huidziekte, die na behandeling geheel verdwijnt. De ziekte wordt veroorzaakt door een mijt, een soort spinnetje dat zich in de huid ingraaft. Besmetting heeft plaatsgevonden drie of meer weken voordat de eerste jeukklachten optreden. Besmetting kan plaatsvinden door intiem lichamelijk contact, maar ook door het dragen van kleren of het slapen in het bed van iemand die deze ziekte heeft.

Behandeling

Ter behandeling van schurft krijg je een crème voorgeschreven. Bij voorkeur gebruik je deze crème voordat je naar bed gaat. Vóór de behandeling verwijdert je jouw ringen, kettinkjes en andere sieraden. Je smeert het hele lichaam vanaf de kaakrand tot aan de voeten met de aan jou verstrekte crème dun, maar grondig in. Het is niet nodig jouw gezicht te behandelen.

Vergeet bij het insmeren vooral de details niet, zoals oksels, tepels, liezen, navel, achter de oren, tussen vingers en tenen en de geslachtsdelen. Knip je nagels kort; de crème moet namelijk ook goed onder en rond de nagels ingemasseerd worden. Wanneer je je handen (of andere lichaamsdelen) wast, breng je direct hierna de crème opnieuw op deze plaatsen aan. De crème moet minimaal acht uur inwerken. Hierna doucht of wast je je grondig met water en zeep.

Na de behandeling

Na de behandeling met de crème zijn de mijten en eieren gedood. Er bestaat geen kans meer op besmetting. De jeuk kan wel nog geruime tijd blijven bestaan. Na een week moet deze behandeling herhaald worden. Daarna niet meer!

Let op!

Het is beslist noodzakelijk dat alle personen met wie je in nauw contact bent geweest (zoals familieleden) of die bij jou inwonen, op dezelfde wijze worden behandeld als jij. Ook als zij geen klachten van jeuk hebben! Bij eventuele klachten of vragen kun je contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.