’s Nachts dialyseren in het ziekenhuis

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

Je kunt bij het Dialysecentrum van het ETZ ’s nachts dialyseren. Je ondergaat de behandeling terwijl je slaapt.
  • Als je drie keer per week moet dialyseren, kom je twee nachten en één dagdeel in het ziekenhuis. Dit zijn de maandagnacht, vrijdagnacht en woensdagmiddag. Op woensdagmiddag komt jouw nefroloog langs en kun je andere zorgverleners spreken.
  • Indien je twee keer per week moet dialyseren, dan kom je twee nachten naar het ziekenhuis. Dit zijn de maandagnacht en vrijdagnacht. Je komt dan een keer per maand bij jouw nefroloog langs op de polikliniek.

Deze behandeling kan om medische redenen niet bij alle dialysepatiënten ’s nachts plaatsvinden. Bespreek dit met jouw nefroloog.

Overdag vrij

Het voordeel van ‘s nachts dialyseren is dat je weer vrij kunt zijn overdag. Je kunt jouw dagbesteding en/of werk weer hervatten. Een ander voordeel ten opzichte van de reguliere behandeling die drie keer vier uur per week beslaat, is dat ‘s nachts dialyseren milder verloopt.

Complicaties zoals bloeddrukdalingen of kramp komen ‘s nachts niet of nauwelijks voor. En doordat de dialysebehandeling langer duurt, gemiddeld zeven en een half uur per nacht, worden afvalstoffen beter verwijderd. De meeste patiënten hoeven daardoor minder medicijnen te nemen. Ook het dieet en de vochtbeperking zijn minder streng.

Voor- en nadelen

’s Nachts dialyseren levert niet alleen voordelen op. Je slaapt wel twee nachten per week in het ziekenhuis in plaats van thuis en je bent aangesloten aan de dialyseapparatuur. Dit kan een nadelig effect hebben op de nachtrust. De meeste patiënten nemen dit voor lief en vinden dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.