Platen en/of schroeven verwijderen

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Je bent eerder geopereerd in het hoofd-halsgebied waarbij titanium plaatjes en/of schroeven zijn gelaatst. Vaak geeft dit geen enkele last en kunnen deze levenslang blijven zitten. Soms zien we toch dat het lichaam op de plaatjes en schroefjes reageert (het is immers lichaamsvreemd materiaal). Vaak ontstaat er dan een fistel eventueel met zwelling en pijnklachten.

In dat geval beslissen we vaak de eerder geplaatste schroeven en/of plaatjes te verwijderen, meestal  poliklinisch. Soms, wanneer er veel plaatjes en/of schroefjes verwijderd moeten worden of wanneer die zitten op lastig te bereiken plaatsen, vindt de ingreep in dagbehandeling plaats onder algehele verdoving.

Behandeling

Bij behandeling op de polikliniek wordt vooraf aan de ingreep lokale verdoving gegeven met een dunne, flexibele naald. Als de verdoving goed is ingewerkt, wordt een sneetje gemaakt (vaak gebruiken we de eerdere geplaatste snede door het oude litteken op te zoeken). Het plaatje en/of schroefjes worden opgezocht en voorzichtig losgeschroefd en verwijderd. Er wordt zorgvuldig gespoeld waarna het wondje weer met oplosbaar hechtmateriaal wordt gesloten. Buiten zwelling die optreedt, heb je weinig last ervan achteraf.

Kosten

Verwijderen van platen en of schroeven, uitgevoerd door de MKA-chirurg, is vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende tandartsverzekering is hiervoor niet nodig. Wel is het zo dat altijd eerst het eigen risico wordt aangesproken.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.