Peesletsel

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Peesletsel houdt in dat een of meerdere pezen in jouw hand zijn gescheurd of doorgesneden. Ook in de pols kan er in de pezen een scheur voorkomen. Elke vinger heeft aan de buigzijde pezen die worden omgeven door een peeskoker. De pezen schuiven en glijden door de peeskoker en ten opzichte van elkaar. Na een letsel werkt dit mechanisme niet meer. 

Klachten

Door peesletsel kun je je vingers niet meer goed buigen of strekken. Dit leidt tot functieverlies.

Behandeling

De behandeling van peesletsel gebeurt operatief. De peesuiteinden worden weer aan elkaar gezet met hechtingen. Peesletsels die ouder zijn dan een aantal weken worden vaak met een operatie hersteld, waarbij eerst de peesschede wordt hersteld met een siliconen staaf. In een later stadium wordt in een volgende operatie de siliconen staaf vervangen door een gezonde pees uit hand of onderarm, die wordt gehecht aan het afgescheurde peesuiteinde.

Nazorg

Na de operatie wordt een gips aangelegd. Ook zitten er na jouw operatie elastiekjes aan de nagels van jouw geopereerde vingers, om de vingers in gebogen houding te brengen. Het volledige herstel duurt ongeveer drie maanden, waarbij de handtherapeut jou intensief begeleidt.