Mohs’ micrografische chirurgie bij huidkanker

Snel naar

Laatste update 18 juni 2024

Huidtumor behandeld in één dag!

Als je arts vertelt dat je huidkanker hebt, wil je zo snel mogelijk weten wat dit betekent. Een van de manieren om huidkanker te behandelen is Mohs’ micrografische chirurgie. Dermatologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg behandelen patiënten met huidkanker in het gezicht met Mohs’ micrografische chirurgie. Op één dag wordt de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht.

Wat is Mohs’ Micrografische chirurgie?

Begin jaren veertig ontwikkelde Frederick Mohs, professor chirurgie in de Verenigde Staten, een manier om huidkanker te behandelen. In de loop der jaren is deze techniek verder verfijnd. De officiële naam is nu Mohs’ micrografische chirurgie. Met deze behandeling kan de huidkanker volledig worden verwijderd zonder onnodig weefsel weg te halen.

Dit doen we door tijdens de ingreep direct te beoordelen of de snijranden van een stukje weggesneden huid vrij zijn van tumorcellen. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt alleen daar waar onder de microscoop nog kanker te zien is meer weefsel weggesneden. Of je in aanmerking komt voor deze behandeling is afhankelijk van het type en de plaats van de huidkanker.

Meer informatie

Bekijk de film: