Kaakgewrichtsklachten

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Kaakgewrichtsklachten, ofwel kaakklachten, komen regelmatig voor. Het kaakgewricht is een van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. We gebruiken het kaakgewricht intensief. Het is een bijzonder gewricht, omdat aan een botstuk twee dezelfde gewrichten aanwezig zijn en we dus eigenlijk altijd twee gewrichten tegelijkertijd gebruiken.

Functie van de kaakspieren

De kaakspieren die ook aan het kaakgewricht zitten, zorgen ervoor dat we kunnen bijten, slikken, kauwen, spreken, zingen en blaasinstrumenten kunnen bespelen, maar ook dat we kunnen geeuwen, lachen en zoenen.

Kraakbeenschijf

Ons kaakgewricht heeft net als het kniegewricht een meniscus. Dat is een kraakbeenschijf die het gewricht soepel laat bewegen en druk opvangt. Deze schijf speelt dus een belangrijke rol, want op het kaakgewricht oefenen de kauwspieren grote druk uit.

Meest voorkomende klachten

Spieren en gewrichten die niet goed functioneren, veroorzaken pijn. De klachten die het meest voorkomen bij kaakklachten:

  • pijnlijke en vermoeide kauwspieren;
  • een beperkte mondopening;
  • kaakgewrichtsgeluiden zoals knappen, kraken en schuren alsof er gruis in het gewricht zit;
  • uitstralende pijn naar de nek, schouder en soms het hoofd.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van kaakklachten komt voort uit de kauwspieren, de meniscus of het gewricht zelf. Veelvuldig kaakklemmen of knarsen (met de tanden en kiezen over elkaar schuren) en bijvoorbeeld nagelbijten zorgen ervoor dat de kauwspieren oververmoeid raken en dan klachten geven. Ook veel kauwgom kauwen kan leiden tot overbelasting van de kaakspieren.

Gapen

Over het algemeen zijn kaakklachten meer vervelend of hinderlijk dan gevaarlijk en verdwijnen na een periode vanzelf. Die termijn is bij iedere patiënt  wisselend. Vooral het afbijten van voedsel, gapen en tandenpoetsen gaan bij deze klachten niet meer vanzelf. Ook de mond verder openen kan een beperking geven.

Meniscus

De meniscus wil ook wel eens (spontaan) verplaatsen, waardoor de mond niet verder opengaat of de bewegingen naar opzij niet soepel meer verloopt. Overrekking van het gewricht na een ongeluk of een klap treden minder vaak op, maar kunnen ook tot klachten leiden. Zelfs als dat al een tijdje geleden heeft plaatsgevonden.

Slijtage

Ook slijtage van het kaakgewricht kan een oorzaak zijn van kaakklachten. Dat komt vooral voor bij oudere patiënten. Regelmatig zien we op de polikliniek MKA-chirurgie patiënten met kaakklachten. Patiënten worden zowel door de huisarts als de tandarts doorverwezen.

Na een functieonderzoek, meestal aangevuld met een röntgenfoto, krijg je een voorstel voor therapie. Hierbij kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen. Ook kan samen met jou en je tandarts voor een oplossing worden gekozen, bijvoorbeeld een kunststof plaatje dat je tussen de tanden en kiezen moet dragen. Er zijn dus verschillende behandelmogelijkheden waar we samen met jou naar kijken.
Bekijk hieronder een filmpje van de kaakverplaatsing.