Hypnotherapie individueel

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Medische hypnotherapie is een therapievorm die individueel aangeboden wordt. Het is een variant van hypnotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose. Hypnose is te vergelijken met dagdromen, maar dan met een specifiek doel. Bijna iedereen kent dit al uit het dagelijkse leven; je droomt wat weg tijdens het autorijden en ineens ben je al op de plek van bestemming. Onderweg heb je allerlei handelingen (goed) uitgevoerd in de auto, maar in gedachten was je even ergens anders. Dit is al een vorm van spontane hypnose. Of je gaat zo op in een film of serie, dat je niet doorhebt dat het ineens een uur later is.

Hypnose is dus een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor je je losmaakt van de omgeving en je opgaat in een innerlijke wereld. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en je (soms onbewuste) voorstellingsvermogen. Hierin behoud je altijd zelf de controle het is niet mogelijk dat de therapeut je iets laat doen wat je niet wilt. Het is niet te vergelijken met toneelhypnose.

Op onze afdeling zetten we medische hypnotherapie altijd naast ander behandelingen/technieken in, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT). Vaak maken we gebruik van medische hypnotherapie om specifieke klachten te verminderen, zoals functionele neurologische klachten of chronische pijnklachten. Het is ook de bedoeling dat er thuis geoefend wordt. Daarom worden de sessies vaak (deels) opgenomen, zodat het oefenen thuis makkelijker wordt.