Gebitsprothese na verwijdering alle tanden en kiezen

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

De tandarts of huisarts heeft je doorverwezen naar de MKA-chirurg om alle tanden en kiezen te verwijderen en een gebitsprothese (immediaat-prothese) te plaatsen.

Wat is een immediaat-prothese?

Een immediaat-prothese is een gebitsprothese die meteen wordt geplaatst nadat de tanden en kiezen zijn getrokken. De prothese vervangt dus direct de verwijderde tanden en kiezen. Het is misschien een vreemd idee dat je een gebitsprothese krijgt over de verse wonden in je mond. Maar je zult merken dat de gebitsprothese als een soort verband op de wonden zit.

De gebitsprothese maken

Omdat je een gebitsprothese krijgt, moeten al je tanden en kiezen worden getrokken. Voordat je tanden worden getrokken, maakt de tandarts of een tandprotheticus (tandtechnicus gespecialiseerd in kunstgebitten) afdrukken van jouw gebit. Op basis van deze afdrukken maakt het tandtechnisch laboratorium een gebitsprothese. Als die klaar is, kun je deze ophalen bij de tandarts of tandprotheticus.

Tanden en kiezen verwijderen

Voordat je gebruik kunt maken van de gebitsprothese, verwijdert de kaakchirurg je tanden en kiezen op de MKA-polikliniek. Mogelijk kunnen de tanden en kiezen niet in één keer worden getrokken. Je komt dan nog een keer terug op de polikliniek. Het is belangrijk dat je jouw gebitsprothese meebrengt als je tanden worden verwijderd. De MKA-chirurg plaatst dan meteen de gebitsprothese.

Intake

Bij het eerste bezoek aan de polikliniek maken we een overzichtsfoto van je kaak en krijg je een intakegesprek met de MKA-chirurg. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor de behandeling.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meld je je op het afgesproken tijdstip bij de balie van de MKA-polikliniek. Neem de verwijzing van de tandarts/tandprotheticus mee.
De polikliniekassistente brengt je naar de behandelkamer waar je plaatsneemt in de behandelstoel. De MKA-chirurg geeft je een plaatselijke verdoving. Vervolgens legt de assistente steriele doeken over je heen, zodat de MKA-chirurg zo schoon mogelijk kan werken. Tijdens de behandeling voel je geen pijn. Je merkt wel dat er flink tegen de kaak geduwd wordt. Als je toch pijn voelt, maak dat dan duidelijk aan de MKA-chirurg. Je krijgt dan extra verdoving.
De wonden in de mond worden meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Deze laten na ongeveer een à twee weken vanzelf los. Als je eerder last krijgt van de hechtingen, kun je contact opnemen met jouw tandarts.De gebitsprothese wordt meteen nadat de laatste tanden en kiezen zijn getrokken in de mond geplaatst.

Pijnstillers

Neem een uur na de behandeling pijnstillers, bijvoorbeeld een of twee tabletten Paracetamol. Het kan dat de kaakchirurg je een recept voor een andere pijnstiller meegeeft.

Nabloeden

De eerste uren na het trekken van de tanden kunnen de wonden nog nabloeden. Daardoor kan je speeksel rood kleuren. Het bloeden houdt vrij snel op en jouw speeksel krijgt weer de normale kleur. Dat betekent niet dat de wonden al helemaal zijn genezen.
Omdat de wonden nog niet helemaal dicht zijn, mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. In deze periode vormen zich bloedstolsels in de wonden. Wanneer je jouw mond zou spoelen, laten deze bloedstolsels los en begint het bloeden opnieuw. Je kunt wel gewoon drinken, maar gebruik niet te hete of te koude dranken.
Sommige pijnstillers kunnen het bloeden juist verergeren. We adviseren daarom de pijnstiller te gebruiken die de tandarts of de MKA-chirurg heeft aanbevolen, zoals Paracetamol. Bespreek duidelijk met de tandarts of MKA-chirurg wat je gedurende de eerste 24 uur na de behandeling wel of niet moet doen.
Er is een kleine kans dat, ondanks de voorzorgsmaatregelen, het bloeden na enkele uren niet overgaat. Neem dan contact op met de eigen tandarts of de MKA-polikliniek. Ook als je pijn blijft houden, kun je met de tandarts of polikliniek contact opnemen.

Nieuwe gebitsprothese

De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen lekker. Hij kan klemmen en soms zorgen voor pijn. Toch mag je de prothese niet uit de mond halen. Je trekt dan de wonden in de mond weer open. Ook gaat je tandvlees zwellen, zodat jouw gebitsprothese niet meer goed in de mond past.
Je mag pas na 24 uur de prothese uit de mond doen. Afhankelijk van wat je hebt afgesproken, doet jouw tandarts dat of doe je het zelf. Wees voorzichtig met de wonden als je zelf de prothese verwijdert. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon met een protheseborstel.
Je kunt de wonden reinigen door voorzichtig uw mond te spoelen met lauw, zout water. Om de zoutoplossing te maken, neem je een glas/kopje water. Los hierin een theelepel keukenzout op.
Je kunt jouw mond ook verzorgen met een mondspoelmiddel (Perio-Aid® of Chloorhexidine). Deze middelen zijn te koop bij de apotheek of drogist. Spoel de mond gedurende twee minuten. Slik de Perio-Aid niet in, maar spuug het uit! Het is een ontsmettingsmiddel en geen medicijn. Spoel de mond niet na met water, zodat de Perio-Aid langer kan inwerken.
Door regelmatig te spoelen, blijft je mond schoon en dat bevordert het genezingsproces. Na enkele dagen genezen de wonden en verdwijnt de pijn. Drie dagen na de behandeling laat je ’s nachts de gebitsprothese uit, zodat het tandvlees en de kaken tot rust komen.

Wennen aan de gebitsprothese

De eerste dagen wen je langzaam aan de gebitsprothese. Gewenning kost tijd en verschilt per persoon. Met een gebitsprothese voelt alles veel anders aan, je ziet er anders uit en je praat misschien ook anders dan je gewend bent. Het lijkt alsof je met een volle mond praat. Je went sneller aan het praten met een nieuwe gebitsprothese als je bijvoorbeeld de krant hardop leest.Als je veel moeite hebt met de gebitsprothese of niet eraan kunt wennen, vraag dan je tandarts om advies.
Het zal wennen zijn om met de nieuwe gebitsprothese te eten. Zeker in het begin doe je voorzichtig aan. Je merkt zelf het beste wat wel en niet kan. Neem de eerste dagen zacht voedsel zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer wat later kun je steviger voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten doe je beter niet met een kunstgebit. Snijd het voedsel in kleine stukjes. Neem aan beide zijden, dus links en rechts, een stukje voedsel in de mond en kauw rustig en gelijkmatig met de nieuwe kunstkiezen. Neem ook wat meer tijd om te eten dan je voor de gebitsprothese gewend was te doen.
Het kan dat je tijdelijk wat meer of minder speeksel aanmaakt. Dat herstelt na een tijdje. Ook de smaak kan veranderen.
Maak minstens een keer per dag de mond schoon: masseer het slijmvlies van de kaken, het gehemelte en de overgang van de kaak naar de wang met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta. Dat voorkomt dat er vervelende ontstekingen ontstaan.

Onderhoud gebitsprothese

Bewaar de gebitsprothese in een bakje met water, ververs iedere dag het water. De gebitsprothese maak je dagelijks schoon met gewone zeep en een protheseborstel of nagelborstel.
Tandpasta en reinigingstabletten zijn zeer slecht voor het behoud van de gebitsprothese. Gebruik daarom deze producten niet voor de schoonmaak van de gebitsprothese. Eén keer per week leg je de gebitsprothese ’s nachts in huishoudazijn of met water verdunde schoonmaakazijn. Daarna borstel je hem af onder stromend water. Om vallen en daardoor breken van de gebitsprothese te voorkomen, zorg je het beste voor een zachte ondergrond of een met water gevulde wasbak.

Controle

Het is normaal dat onder de gebitsprothese drukplekken ontstaan. Om het gebit weer passend te krijgen, moet de gebitsprothese afgeslepen worden. Het kan dat je in de toekomst vaker last krijgt van drukplekjes. Doe dan de gebitsprothese uit en maak een telefonische afspraak met je tandarts/tandprotheticus om het probleem te laten verhelpen.
Houd wel 24 uur vóór uw afspraak de gebitsprothese in. De tandarts kan anders niet precies zien waar de drukplaatsen zijn. Ga nooit zelf aan de gebitsprothese vijlen of slijpen! Daardoor kan de pasvorm niet meer worden hersteld.
Meestal wordt na een jaar, omdat de kaken dan pas zijn hersteld, een nieuwe gebitsprothese gemaakt. Het heeft geen zin om eerder een nieuwe gebitsprothese te maken. Als het nodig is, wordt tussentijds de oude gebitsprothese gerebased. Dat houdt in dat de tandarts/tandtechnicus een nieuw laagje in de oude gebitsprothese aanbrengt.
Het is slim om, in overleg met je eigen tandarts, minimaal eenmaal per twee jaar terug te komen voor controle. Door een tijdige controle voorkom je problemen met de gebitsprothese, zoals pijn of loszitten.
Ook bezoek je regelmatig de tandarts voor de periodieke controle . Na verloop van tijd gaan je kaken namelijk ongemerkt slinken waardoor de gebitsprothese niet meer goed past. Je behandelaar kan de gebitsprothese weer goed passend maken of hij kan je op tijd aanraden een nieuwe gebitsprothese te nemen (meestal na zo’n tien jaar). Bovendien controleert hij of je mond nog gezond is. Vooral een gebitsprothese die al jarenlang gedragen wordt of slecht past, kan voor vervelende mondafwijkingen zorgen.

Meer informatie

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je tijdens kantooruren contact opnemen met je eigen tandarts, het Centrum Bijzondere Tandheelkunde of de polikliniek MKA-chirurgie.

Meer informatie over het specialismeMond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.