Fecale incontinentie

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Fecale incontinentie is een vorm van ongewild verlies van ontlasting of winden uit de darmen. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor dan je waarschijnlijk denkt: maar liefst 1 op de 10 Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven een keer mee te maken.

Oorzaken

Fecale incontinentie kan uiteenlopende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van letsel aan intern weefsel door bijvoorbeeld een operatie. Het letsel kan ervoor zorgen dat de sluitspier of de zenuwen die de bekkenbodem aansturen slecht of niet werken. Ook bepaalde ziekten zoals Parkinson, ziekte van Crohn en het Prikkelbaar Darmsyndroom kunnen fecale incontinentie veroorzaken. Soms kan medicatiegebruik leiden tot een verslapping van de kringspier of het verzakken van de endeldarm. Enkele andere bekende veroorzakers van de aandoening zijn obstipatie, aanhoudende diarree en overloopdiarree. Soms komt het voor dat vrouwen na hun zwangerschap last ondervinden van fecale incontinentie.

Klachten

De klachten van fecale incontinentie variëren van het (net) niet op tijd het toilet kunnen bereiken tot het totale verlies van darmcontrole. Het doet dan er niet toe of je voorafgaand aan het verlies van jouw ontlasting enige aandrang hebt gevoeld; in beide gevallen is er sprake van fecale incontinentie. De aandoening kan ook gepaard gaan met klachten zoals diarree, obstipatie, winderigheid en buikkrampen.

Behandeling

Wanneer je last hebt van fecale incontinentie, dan heeft dit impact op jouw dagelijkse leven. Het is dan ook belangrijk dat je contact opneemt met jouw huisarts wanneer deze aandoening zich voordoet. Je huisarts gaat in eerste instantie na of je klachten kunnen worden verholpen met medicijnen of een dieet.

Wanneer medicatie of een ander voedingspatroon niet helpen, kan er een vervolgonderzoek in het ziekenhuis worden ingepland. Er bestaan verschillende manieren om de klachten van fecale incontinentie aan te pakken. Denk aan bekkenfysiotherapie, darmspoelingen of het plaatsen van een stoma.