EMG-onderzoek (elektromyografie)

Snel naar

Laatste update 06 mei 2024

Het EMG-onderzoek is een registratie van de elektrische activiteit van zowel het spier- als het zenuwweefsel. Voluit wordt het een elektromyografie genoemd.

Het onderzoek wordt verricht door een neuroloog en een laborant(e). Tijdens het onderzoek zit of ligt u op een onderzoeksbank. De neuroloog bevestigt elektroden op uw lichaam. Vervolgens krijgt u tijdens dit onderzoek elektrische klopjes toegediend. De hierdoor opgewekte zenuwactiviteit wordt opgevangen door de elektroden, die aangesloten zijn op het EMG-apparaat. De activiteit van de zenuw wordt zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De prikkels zijn volstrekt ongevaarlijk, maar kunnen tijdens het onderzoek wel een vreemd gevoel geven.

Indien nodig wordt ook het spierweefsel bekeken met behulp van een naald-elektrode. Dit naaldpuntje wordt in de spier gebracht waarna de activiteit van de spier in ontspannen en aangespannen toestand wordt bekeken. De verkregen activiteit van de spier wordt hoorbaar en zichtbaar via een beeldscherm en luidsprekers. Het aanprikken van de spier kan gevoelig zijn.

Afhankelijk van de vraagstelling duurt het onderzoek tussen de 15 en 45 minuten.

Patiëntfolders