Echocardiogram biventriculaire pacemaker

Snel naar

Laatste update 10 mei 2024

Het echocardiogram voor de screening van een biventriculaire pacemaker heeft veel overeenkomsten met een gewoon echocardiogram. Het is daarom verstandig eerst de informatie over het echocardiogram te lezen. Uw cardioloog of hartfalenverpleegkundige stuurt u door voor dit onderzoek. Bij dit echocardiogram doen we extra metingen ten opzichte van het gewone echocardiogram om te kijken of uw hart een afwijkend samentrekkingspatroon heeft.

Locatie

We voeren de behandeling uit op de afdeling echocardiografie.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek ontbloot u het bovenlichaam. We gaan met de transducer naar het hart kijken en in het bijzonder naar het samentrekkingspatroon van het hart. Als de pompfunctie van het hart afgenomen is, kan het zijn dat de wanden van de linkerkamer niet meer op hetzelfde moment naar binnen komen. Om dit te onderzoeken doen we extra metingen.

Na het onderzoek mag u zich aankleden en mag u naar huis. In het hartfalenteam overleggen de cardioloog en hartfalenverpleegkundigen over de uitslag van uw onderzoek. U bespreekt de resultaten tijdens een volgende afspraak de uitslag met uw cardioloog of hartfalenverpleegkundige.

Tijdsduur

Het maken van een echocardiogram neemt ongeveer dertig tot veertig minuten in beslag.