CCF (carotico-caverneuze fistel)

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Wat is een carotico-caverneuze fistel (CCF)?

Een CCF is een abnormale verbinding tussen een slagader en de aders in de schedelbasis, net buiten de hersenvliezen. De slagader spuit onder hogedruk bloed in de aders. Hierdoor wordt de bloeddruk in de aders abnormaal hoog. Dit uit zich in verschillende klachten.

Wat zijn de klachten van CCF?

De meest voorkomende klacht is dat een of beide ogen verder naar voren komen te staan in het gezicht. Ook kan het oogwit rood doorbloed raken, zwellen de oogleden en kan het gezichtsvermogen achteruitgaan. Dit komt door hoge bloeddruk in de bloedafvoer van de ogen. In zeldzame gevallen treden acute klachten op zoals een hersenbloeding.

Wat is de oorzaak?

Over de oorzaak van een CCF is weinig bekend. Meestal is het niet aangeboren en ontstaat het in de loop van het leven. Vroeger kwam het vaak voor na een verkeersongeval, door een schedelbreuk in de schedelbasis. Door toegenomen verkeersveiligheid zien we dit nu gelukkig minder vaak. Een CCF lijkt erg veel op een durale arterioveneuze fistel (DAVF), waarbij de ontstaanswijze ook niet duidelijk is.

Hoe vaak komt het voor?

Een CCF is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het voorkomt, verschilt per land en regio omdat de belangrijkste oorzaak een ongeval is.

Hoe stel je de diagnose?

Aanwijzingen voor een CCF kunnen bij lichamelijk onderzoek naar voren komen. Ook zien mensen zelf vaak de afwijkingen in de spiegel. De definitieve diagnose wordt gesteld op een MRI- of een CT-scan.

Wat zijn de behandelingen?

De behandeltechniek is afhankelijk van het soort CCF. Meestal gaat dit endovasculair (via de bloedvaten) of door bestraling in het Gamma Knife Centrum.

Specialismen