Carpaal tunnel syndroom

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Bij een carpaal tunnel syndroom is een zenuw van de hand beklemd. Deze zenuw verloopt van de onderarm naar de handpalm via een tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols.  Doordat de zenuw beklemd is, ontstaan tintelingen.

Klachten

Door beklemming van de zenuwen kunnen prikkelingen ontstaan in wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en zorgen ervoor dat je wakker wordt. Als de beklemming lang duurt, kunnen de zenuwtakken, die naar de duimspiertjes gaan, beschadigen. Daardoor ervaar je krachtverlies in de duim. Dit merk je bijvoorbeeld als je een sleutel in een slot niet meer goed kan omdraaien.

Behandeling

Als rust of een spalk niet helpen, kan je arts een operatie adviseren. Voorafgaand aan de operatie krijg je een verdovingsinjectie in het te opereren gebied. Deze injectie wordt vaak als pijnlijk ervaren, maar daarna voel je geen pijn meer op de plaats van de operatie. In de rest van de hand is het gevoel gewoon aanwezig. Na de hand te hebben ontsmet, wordt deze afgedekt met steriele doeken.

Tijdens de operatie wordt, aan de handpalmzijde, een snee in de handpalm gemaakt. De dwarse polsband wordt vervolgens doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel verwijd. De operatie duurt tien tot vijftien minuten. Na de operatie wordt een dik verband om de pols gelegd. Er kan een nabloeding ontstaan.

Na de ingreep maakt een van onze assistenten een afspraak met jou voor een poliklinische controle bij de plastisch chirurg. Deze afspraak wordt twee weken na de ingreep gepland. Een dag na de operatie mag het verband eraf en de pleister worden vervangen. Vaak schrijft je arts aanvullende handtherapie voor.

Nazorg

Het dikke verband zorgt ervoor dat je jouw pols nauwelijks kan bewegen. Wel kun je jouw vingers gewoon bewegen en hiermee oefeningen doen. In het begin gaat dit wat moeizaam. De pijn na de operatie is meestal gering. Heb je toch pijnklachten? Neem dan een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Omdat de band die over de zenuw loopt vrij stevig is, heb je na de operatie het gevoel alsof de pols wat losser is geworden en deze geen stevigheid meer geeft. Het is daarom aan te raden pas, ongeveer zes weken na de operatie, zwaardere handarbeid te starten. Lichte werkzaamheden mogen direct na het verwijderen van het verband. Als je te snel te veel kracht gaat zetten met jouw hand, krijg je een pijnlijke duimmuis. Rust is dus aangeraden!