Biopt afnemen in het hoofd-halsgebied

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Een biopsie is een afname van een klein stukje weefsel voor verder onderzoek. Het kan zijn dat er een verdenking is van een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld een ontstekingsziekte of kanker. De arts kan een klein stukje weefsel wegnemen omdat in het laboratorium verder te laten onderzoeken.

Wanneer jouw huisarts of tandarts een verdachte afwijking in het hoofd-halsgebied ziet of een afwijking waarvan onduidelijk is wat het is, dan krijg je een verwijzing naar de MKA-chirurg om van de afwijking een biopt te nemen. Voor meer informatie over de behandeling van kwaadaardige afwijkingen in het hoofd-halsgebied, kijk op de pagina hoofd-halsoncologie.

Afname biopt

Bij kleine afwijkingen en als er geen verdenking op kwaadaardigheid bestaat, wordt de hele afwijking weggenomen. Bij grote afwijkingen of bij verdenking op kwaadaardigheid wordt een deel van de afwijking weggenomen voor onderzoek. Deze ingreep vindt in het algemeen poliklinisch plaats onder lokale verdoving. Na het inwerken van de verdoving snijdt de MKA-chirurg een stukje van de afwijking weg via een sneetje. Met oplosbare hechtingen wordt het wondje in de mond gehecht. Is er buiten de mond een biopt genomen, dan wordt dit vaak met niet-oplosbare hechtingen gehecht, die later verwijderd worden.

PATHOLOOG-ANATOOM

Het afgenomen stukje weefsel sturen wij naar de patholoog-anatoom. Die bekijkt het beeld onder de microscoop om te zien of de diagnose past bij wat de MKA-chirurg denkt. Gemiddeld duurt zo’n onderzoek vier tot vijf werkdagen. Over het algemeen maakt de MKA-chirurg een week na het afnemen van het biopt een vervolgafspraak (telefonisch of poliklinisch) om de uitslag met je te bespreken.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.