Bekkenfysiotherapie

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen. Onze bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

Veelvoorkomende klachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
  • begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak worden jouw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Onze zorgprofessionals kijken of je tijdens het bewegen klachten hebt. De fysiotherapeut inventariseert hoe het plassen en ontlasten gaat en vraagt naar problemen met seksualiteit. Om achter jouw klachten te komen, kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Ook onderzoek met behulp van apparatuur (myofeedback) is mogelijk. Samen met jou stellen onze bekkenfysiotherapeuten een behandelplan op. Regelmatig evalueren we jouw voortgang.

Hoe lang je bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent, hangt af van jouw klachten. Je krijgt gerichte oefeningen, praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag. Jouw bekkenfysiotherapeut geeft je ook oefeningen mee voor de bekkenbodem en stabilisatie van bekken en lage rug. De bekkenfysiotherapeut in het ETZ doet mee in de Vrouwen Incontinentie Poli (VIP) en in de Plascarrousel voor kinderen.