Allergieonderzoek

Snel naar

Laatste update 01 mei 2024

Er is bij jou een huiduitslag geconstateerd. De dermatoloog heeft besloten tot een allergieonderzoek. De officiële naam daarvoor is ‘epicutaan allergologisch onderzoek’, ook wel plakproeven genoemd.

Wat houdt het onderzoek in?

De dermatoloog wil weten of een stof of een product, waarmee jouw huid in aanraking komt, de oorzaak is van jouw huiduitslag. Hiervoor verricht hij een allergieonderzoek. Tijdens het onderzoek worden plakkers met verschillende stoffen op jouw rug aangebracht. Een commissie van dermatologen uit verschillende Europese landen heeft onderzocht bij welke stoffen de meeste allergieën voorkomen. Deze stoffen worden bij jou getest.

Zij staan bekend als de Europese standaardreeks. Het zijn bijna dertig verschillende soorten stoffen. Daarnaast worden vaak nog extra stoffen getest die speciaal voor jou van belang zijn. Sommige van deze specifieke stoffen heeft de polikliniek in voorraad, bijvoorbeeld voor beroepsgroepen die veel in aanraking komen met bepaalde chemicaliën (kappers).

Het is ook mogelijk dat bepaalde niet veel voorkomende stoffen uit uw werk- of privé-omgeving de boosdoener zijn. In dit geval vraagt de dermatoloog je deze stoffen of producten mee te nemen om te testen. Soms kan een aanvullend onderzoek naar andere soorten allergie nodig zijn. Daarvoor worden prikproeven in de arm verricht. Ook kan een bloedonderzoek worden gedaan.

Behandelingen

Patiëntfolders