Renske Hovingh | Verpleegkundig specialist AGZ palliatief advies team

Renske Hovingh

Verpleegkundig Specialist AGZ palliatief advies team

Ik sta voor kwalitatief goede verpleegkundige en medische zorg voor patiënten, speciaal voor hen die in het laatste stukje van hun leven zijn aangekomen.

Als verpleegkundig specialist sta ik voor kwalitief goede verpleegkundige en medische zorg voor iedereen en speciaal voor diegene die in het laatste stukje van het leven zijn aangekomen. Met oog voor patiënt, diens naasten en alle betrokken zorgverleners, werk ik, in een team, aan het realiseren van goede palliatieve zorg in het ETZ.

Ik voel me betrokken bij de mens, zijn leven en zijn ziekte. Palliatief betekent verzachtend. Palliatieve zorg is niet gericht op genezen, maar op welzijn en verminderen/voorkomen van klachten ondanks de ziekte.  Als verpleegkundig specialist ga ik graag in gesprek met patiënt en naasten om erachter te komen wat er speelt in de laatste fase van het leven. Mijn leidraad is “wat moet ik van jou weten om je de best mogelijke zorg te kunnen bieden?”

Dezelfde passie ervaar ik ook voor het ondersteunen van mijn collega’s in het ETZ ten aanzien van palliatieve zorg op de verpleegafdelingen en poliklinieken (proactieve zorgplanning).

BIG-registratie: 09010922130

Aandachtsgebieden

consultatie voor het gehele ziekenhuis tav palliatief zorg, coördinatie van verpleegkundigen en andere zorgverleners die het aandachtsveld palliatieve zorg onder hun hoede hebben en het geven van scholing over palliatief gerelateerde onderwerpen.

 

Studie & opleiding

  • 1982 - 1986 Opleiding A -Verpleegkundige
  • 1987 - 1987 Rijksuniversiteit Utrecht: Colloquium doctum
  • 1987 - 1993 Rijksuniversiteit Utrecht: Algemene Sociale Wetenschappen richting milieu en  gezondheid
  • 2005 - 2007 Fontys Hogeschool Eindhoven Verpleegkundige vervolgopleiding Oncologie
  • 2016 - 2018 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Master Advanced Nursing Practice MANP
  • 2023 - heden V&VN-VS Leergang palliatieve zorg voor verpleegkundig specialisten en physician assistents

Onderzoek & publicaties

Recent

Steps towards implementation of protocolized dose reduction of adalimumab, etanercept and ustekinumab for psoriasis in daily practice
L.S. van der Schoot J.J. Janssen, M.T. Bastiaens, A. de Boer-Brand, C. Christiaansen-Smit, D.N.H. Enomoto, R.Hovingh, e.a.
Article: 2186728 | Received 23 Jan 2023, Accepted 27 Feb 2023, Accepted author version posted online: 03 Mar 2023, Published online:13 Mar 2023

Lidmaatschappen

  • Kwaliteits register VS (V&VN)
  • Nu’91