dr. B.P.M. Imholz | Internist en vasculair geneeskundige

dr. B.P.M. Imholz

internist en vasculair geneeskundige

Internist en vasculair geneeskundige met een liefde voor innovatie. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen die iets voor patiënten kunnen betekenen.

Na mijn studie Geneeskunde ben ik in Amsterdam opgeleid tot internist. Na anderhalf jaar te hebben gewerkt in een klein ziekenhuis in IJmuiden, ben ik in 1998 als internist bewust gaan werken op locatie ETZ Waalwijk. Ik heb een brede ervaring als algemeen internist. Binnen mijn vakgebied heb ik mij vooral toegelegd op vasculaire aandoeningen: hoge bloeddruk, hoog cholesterol en trombose. Ik heb mij daarnaast veel beziggehouden met patiënten met chronische nierschade. 

Erfelijk verhoogd cholesterol

ETZ Waalwijk is een landelijk LEEFH centrum voor mensen met erfelijk verhoogd cholesterol (FH, familiaire hypercholesterolemie). We sporen actief mensen op met een verhoogd cholesterol en doen veel wetenschappelijk onderzoek, waaronder medicijnstudies. Opsporen doen we door DNA-onderzoek bij familieleden van nieuwe patiënten. Ik heb in 2017 meegeschreven aan een landelijke richtlijn over de behandeling van mensen met een verdenking van een erfelijk verhoogd cholesterol.

Ik vind het heel belangrijk dat patiënten de informatie die ik geef, begrijpen en onthouden. Ik teken graag op een blaadje om mijn uitleg te verduidelijken en geef dat dan mee, zodat mensen de informatie later kunnen herhalen. Ook wil ik dat patiënten echt gemotiveerd zijn om een behandelplan aan te gaan. Als een patiënt bedenkingen heeft over bijvoorbeeld een medicijn, neem ik de tijd om daar serieus naar te kijken. Interactie is belangrijk, gezamenlijk maken we een plan. 

Hoge bloeddruk

In ETZ Waalwijk maken we heel serieus werk van het meten van hoge bloeddruk. Hierop ben ik gepromoveerd en dit is dan ook een van mijn aandachtsgebieden. De waakzaamheid van patiënt tijdens het consult resulteert soms in een hogere bloeddruk dan ze thuis hebben. Als mensen zelf thuis door de week meten, is het resultaat een prachtig gemiddelde van een week. Dat gebeurt momenteel al heel veel.

Tevens houd ik me bezig met patiënten met diabetes en pijnlijke voeten (diabetes neuropathie). We testen bijvoorbeeld of er alternatieve therapieën zijn, anders dan pijnstilling, om de klachten te verlichten. Als arts vraag ik me steeds af: “Is er niet iets anders?” Ik houd voortdurend mijn ogen open voor nieuwe, wellicht betere behandelmethoden. Met dat doel bezoek ik ook graag medische beurzen. Daarnaast blijf ik op de hoogte door bijscholingen en vakliteratuur.

BIG-registratie: 09021752501

Aandachtsgebieden

  • Hoge bloeddruk, met name het meetgedeelte 
  • Sterk verhoogd cholesterol
  • Diabetes en complicaties

Studie & opleiding

  • Opleiding internist in Amsterdam
  • Opleiding Geneeskunde

Onderzoek & publicaties

Bekijk publicaties op website ResearchGate.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Internisten Vereniging: NIV 
  • European Foundation for the Study of Diabetes 
  • Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde