dr. A.A.M. Biemans | Dermatoloog

dr. A.A.M. Biemans

Dermatoloog

Het mooiste aan mijn vak vind ik dat ik met het blote oog een diagnose kan stellen. Ondersteunende diagnostiek dient meestal vooral ter bevestiging of specificatie.

Mijn vak is op alle vlakken enorm gevarieerd, iedere dag is anders. Ik zie pasgeborenen tot zeer oude mensen, vaak met bij de leeftijd passende aandoeningen. De ernst varieert van een onschuldig wratje tot een ernstige chronische of kwaadaardige huidziekte.

Er zijn huidziekten waarbij maar een eenmalig contact nodig is, maar ook veel waarbij vaak jarenlange controles en begeleiding nodig is. Met deze mensen krijg je echt een persoonlijke band. Ik vind het belangrijk dat patiënten zich gehoord voelen. Huidziekten hebben vaak een enorme impact op mensen, het is een onderdeel van ons vak om deze impact te kunnen benoemen en begeleiden.

Het mooiste aan mijn vak vind ik dat ik met het blote oog een diagnose kan stellen. Ondersteunende diagnostiek dient vooral ter bevestiging of specificatie. Vaak kun je aan het verhaal en het patroon van de afwijking op de huid, direct zien wat er speelt.

Melanoom

Als algemeen dermatoloog behandel ik alle huidziekten, maar ben gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van huidkanker. Er zijn verschillende vormen, ieder met hun eigen behandelingen en controles. De begeleiding bij mensen met een melanoom (agressieve huidkanker) bestaat na de chirurgische behandeling vooral uit goede uitleg en begeleiding geven.

Als patiënten het nodig hebben om een keer extra langs te komen omdat ze zich zorgen maken, probeer ik ze altijd op korte termijn te laten komen. Ook als ik ze kort ervoor nog gezien heb en weet dat er niet veel aan de situatie veranderd is. Dit hoort samen met een psychologische begeleiding bij het verwerkingsproces.

Combinatie ‘medisch noodzakelijk’ en ‘cosmetiek’

Met Mohs chirurgie halen we huidkanker in het gezicht zo krap en fijn mogelijk weg zodat we het gezonde weefsel sparen, het litteken zo klein mogelijk houden, maar wel zekerheid kunnen geven dat het helemaal weg is. Voor mensen is zo’n behandeling natuurlijk een enorme happening. Aan mij de taak om de mensen te begeleiden tijdens de ingreep en ze gerust te stellen.

Het is leuk ‘medisch noodzakelijk’ en ‘cosmetiek’ te combineren. Vaak zijn mensen na de ingreep heel dankbaar dat de huidkanker weg is en dat het litteken alleszins meevalt.

BIG-registratie: 19065102601

Aandachtsgebieden

 • Dermato-oncologie (huidkanker)
 • Mohs-micrografische chirurgie (een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker)
 • Flebologie (wonden aan benen en spataderen)

Studie & opleiding

 • 1999-2006 Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen
 • 2006-2009 Assistent Intensive care, Algemene chirurgie en Dermatologie in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven
 • 2009-2014 Opleiding Dermatologie, Promotie en Mohs-chirurgie Erasmus MC Rotterdam 
 • 2014-heden Werkzaam als dermatoloog in het ETZ

Onderzoek & publicaties

Lidmaatschappen

 • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
 • European Academy of Dermatology and Venereology (EADV)
 • European Society for Micrographic Surgery Course (ESMS)
 • Lid van de werkgroep wondzorg
 • Lid van de MDO dermato-oncologie