Na mijn studie Geneeskunde ben ik in Tilburg opgeleid tot neuroloog. Sinds 1992 werk ik in het ETZ als neuroloog. In 1996 ben ik gepromoveerd op het ‘neglect’ syndroom bij mensen die een beroerte (CVA) hebben doorgemaakt. Dit is een frequent voorkomend syndroom, waarbij de patiënt minder aandacht heeft voor zijn verlamde zijde of zelfs ontkent dat er iets aan de hand is.
Mijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn beroerte en stoornissen in gedrag, denken en geheugen, onder meer binnen de geheugenpolikliniek van het ETZ. Daarnaast ben ik een van de neurologen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson.
Meer dan de ziekte
Ik ben een neuroloog met de attitude van een huisarts, geïnteresseerd in de persoon achter de ziekte, natuurlijk met oog voor een zo goed mogelijke inhoudelijke kwaliteit. Weliswaar zijn er veel neurologische ziekten die ik niet kan genezen, maar ik kan wel altijd een belangrijke rol vervullen in de begeleiding van patiënten.
Dat merk ik dagelijks bij patiënten die een beroerte hebben doorgemaakt maar zeker ook bij hen met een chronische ziekte, zoals de ziekte van Parkinson of dementie. Met veel patiënten weet ik een band op te bouwen, wat mij zelf ook veel energie geeft.
Vooruitgang
Het vak neurologie heeft in de afgelopen 25 jaar een enorme groei doorgemaakt. Niet alleen hebben we veel meer diagnostische mogelijkheden gekregen zoals de MRI, ook zijn er allerlei behandelingen gekomen. Zo kunnen we tegenwoordig stolsels in de hersenen oplossen met trombolyse of ze zelfs laten verwijderen door de interventieradioloog. We komen steeds verder met onze kennis van genetica en voor tal van neurologische aandoeningen zijn nieuwe medicamenten ter beschikking gekomen.
Communicatie
Een goede communicatie met de patiënt ligt aan de basis van een goede behandeling. Ik ben geïnteresseerd in wat hem of haar beweegt en hoe zijn of haar persoonlijke omstandigheden er uitzien. Dat neem ik mee in mijn overwegingen voor een behandeling - altijd in dialoog met de patiënt uiteraard.
Bij chronische ziekten geldt dat nog sterker. Wat betekent het hebben van die ziekte voor deze patiënt? De manier waarop mensen met hun ziekte omgaan, verschilt enorm. Aandacht voor deze verscheidenheid is belangrijk en ik probeer dat ook over te dragen aan arts-assistenten en coassistenten.
Onderwijs
Van 2009 tot 2016 ben ik opleider van assistent-neurologen in het ETZ geweest. Onderwijs geven spreekt me zeer aan. Jarenlang heb ik onderwijs gegeven aan de Universiteit van Tilburg binnen de opleiding Medische Psychologie en was ik actief in de werkgroep Gedragsneurologie. Op dit moment speel ik een rol in de organisatie van de landelijke nascholing van neurologen.
BIG-registratie: 89022195301
Aandachtsgebieden
- Beroerte (CVA)
- Cognitie en gedragsstoornissen
- Parkinson
Studie & opleiding
- 1977-1985: Studie geneeskunde KU Nijmegen
- 1986-1992: Opleiding Neurologie in St. Elisabeth/Maria ziekenhuis Tilburg
- 1992-heden: Neuroloog Maria ziekenhuis, St.Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis; nu Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis Tilburg
Onderzoek & publicaties
Promotie in 1996: Neglect: een klinisch onderzoek naar halfzijdige verwaarlozing bij patiënten met een cerebrale bloeding of infarct. RUG
Kijk voor een overzicht van publicaties op PubMed.
Lidmaatschappen
- Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NvN)
- Lid Biemondcommissie NvN
- Lid Neurovasculaire Werkgroep NvN
- Lid European Stroke Organisation
- Lid World Stroke Organisation
Wetenswaardigheden
In 2015 ontving dr. P.L.M. de Kort de Zilveren Babinski voor beste opleider neurologie in Nederland