H.Th.J. Roerdink | Internist-oncoloog en hematoloog

H.Th.J. Roerdink

Internist-oncoloog en hematoloog

Internist met als aandachtsgebieden oncologie en hematologie. Als dokter wil ik mensen kwaliteit van leven geven.

Na mijn studie in Nijmegen ben ik in Enschede opgeleid tot internist. Tussendoor heb ik anderhalf jaar als verpleeghuisarts gewerkt. In Rotterdam heb ik mijn opleiding hematologie en oncologie gedaan en in 2001 ben ik bij het ETZ begonnen. Mijn voornaamste aandacht ligt bij borstkanker, dikkedarmkanker en eierstokkanker. Binnen de hematologie richt ik mij met name op de kwaadaardige lymfeklierziekten en vormen van pre-leukemie. 

Patiënt voert de regie

Als oncoloog wil ik patiënten de ruimte geven om een goede tijd van leven te hebben met hun bedreigende ziekte. Daarom vind ik het heel belangrijk om samen het behandelplan te bespreken. Ik laat zo veel mogelijk de patiënt de regie voeren over wat wel en wat niet gebeurt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor de mens achter de patiënt en de impact van zijn chronische ziekte op het dagelijks leven. Herkenning en erkenning zijn daarin heel waardevol. 

In de spreekkamer wordt het leven óók geleefd en het is niet altijd alleen maar ellende. Omdat ik een hele intensieve band met patiënten opbouw, kan ik daar op een ‘mens tot mens manier’ mee omgaan. Daarbij is gelukkig ook ruimte voor humor en een lach. 

Band met patiënten

Veel bevrediging haal ik uit de hematologie, omdat we een substantieel deel van de patiënten daadwerkelijk kunnen genezen. Ik volg die patiënten heel lang en bouw een band met ze op. Ik zie jonge mensen ouder worden, kinderen krijgen, relaties opbouwen, etc. Het is mooi om daar deelgenoot van te kunnen zijn.

Nieuwe behandelmogelijkheden

De afdeling Oncologie van het ETZ doet veel mee aan wetenschappelijk onderzoek. Binnen de oncologie en hematologie vinden ontzettend veel nieuwe ontwikkelingen plaats. Voor een grote groep patiënten hebben we inmiddels vijf of zes behandelingsmogelijkheden, tegenover maar één of twee vroeger. Daardoor kunnen deze patiënten een zinvoller en wellicht langer leven leiden, met een betere kwaliteit van leven.

BIG-registratie: 19023520101

Aandachtsgebieden

  • Oncologie
  • Hematologie

Studie & opleiding

 

Onderzoek & publicaties

 

Lidmaatschappen