Raymond, endoscopieverpleegkundige

‘Endoscopieverpleegkundige is een stoer vak’

“De endoscopie, da’s een leuk winkeltje! Endoscopieverpleegkundige is een technisch beroep dat erg in ontwikkeling is en waarbij je veel afwisselend patiëntencontact hebt.”

Sexy

“’Scopie’ klinkt niet echt sexy, maar dat is een gemiste kans. Mensen denken bij het woord vaak aan poep, maar ik kom alleen maar schone darmen tegen”, grinnikt Raymond. Na jarenlang gewerkt te hebben op de afdeling Kindergeneeskunde, maakte Raymond in 2009 de switch naar Endoscopie. “We werken op de afdeling met veel verschillende instrumenten voor allerhande behandelingen en onderzoeken. Zo assisteer ik de MDL-arts bij het maken van een echo, het afnemen van biopten, het wegnemen van galstenen en het verwijderen van poliepen.” 

“Bovendien komen er telkens nieuwe technieken bij die ik onder de knie moet krijgen. Dat maakt het werk afwisselend. Daarnaast kom ik op veel verschillende afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp en Intensive Care en werkt onze afdeling prettig samen met de longartsen en chirurgen.”

Vaardigheden

“Die afwisseling in het werk maakt dat je snel moet schakelen”, zegt Raymond. “Ook is het belangrijk dat je secuur werkt, een teamplayer bent maar ook zelfstandig kunt werken en je kunt verplaatsen in je patiënten. Zij zijn vaak angstig en verdrietig en zien op tegen een bepaald onderzoek of bepaalde ingreep.” 

Raymond van Roij aan het werk

Scholing

Regelmatig worden Raymond en zijn collega’s bijgeschoold. “Je begint op de afdeling om het vak endoscopieverpleegkundige te leren in de praktijk. Daarna kun je doorleren en een opleiding volgen, die betaald wordt vanuit het ziekenhuis. Mooie bijkomstigheid: endoscopieverpleegkundigen zijn ingeschaald in salarisschaal FWG 50, wat natuurlijk een mooie waardering is voor je diploma.”

Fusie

Raymond werkt op beide locaties in het ETZ. “Toen het St. Elisabeth Ziekenhuis ging fuseren met het TweeSteden ziekenhuis, zag ik dat als een cadeautje. Ik heb nu twee keer zoveel collega’s! Dat betekent dat we uit twee werelden het beste kunnen putten.”

Stoer vak

Raymond is nu nog de enige man op de afdeling en roept alle heren met een affiniteit voor werken in de zorg op om te komen werken op de afdeling Endoscopie in het ETZ. “Het is een stoer vak, waarin je je nog verder kunt ontwikkelen en je ei in kwijt kunt.”

Meelopen?

Wil je meer weten over het werk als endoscopieverpleegkundige of een keertje een dagdeel meelopen? Neem dan contact op met teamleidinggevende Heleen Goeree, via h.goeree@etz.nl.