Nicky, dialyseverpleegkundige

‘Geen dag is hetzelfde’

“Tijdens mijn opleiding Verpleegkunde werd al duidelijk waar mijn interesse ligt; bij de zorg voor patiënten met een chronische aandoening. Het werk in de thuiszorg was voor mij te solistisch en het contact met patiënten op een verpleegafdeling in het ziekenhuis vond ik vaak te kort. Toen bleek dat de dialyse-afdeling mijn ding is: hier combineer ik langdurig contact met patiënten met verpleegtechnisch handelen.”

Professionele vertrouwensband

“Patiënten komen elke week meerdere malen terug voor een dialysebehandeling, toch is geen dag op de afdeling Dialyse hetzelfde! Het terugkerende contact met patiënten, het opbouwen van een (professionele) vertrouwensband en het technische element maken het voor mij de perfecte baan. Onderdeel uitmaken van een enthousiast en gezellige team van dialyseverpleegkundigen is een belangrijk stuk van mijn werk. Ik heb gekozen voor het ETZ, omdat ze mij een baan in combinatie met een opleiding konden bieden en dat alles in een fijn leerklimaat."

Opleiding

“Als dialyseverpleegkundige begeleid ik nierpatiënten vanaf het moment dat zij starten met dialyse. Er kan sprake zijn van acuut nierfalen of de patiënt weet al jaren dat dialyse in de toekomst noodzakelijk is. Tijdens de dialysebehandeling ben ik verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de behandeling. Ik heb contact met verschillende disciplines zoals de nefroloog, diëtist en maatschappelijk werker. Daarnaast help ik patiënten om te gaan met een dieet en help ik ze bij het regelen van dialyse tijdens een vakantie.”

"De opleiding tot dialyseverpleegkundige kun je volgen nadat je een mbo- of hbo-opleiding Verpleegkunde hebt afgerond. Tijdens de opleiding werk je op de afdeling Dialyse van een ziekenhuis. De opleiding tot dialyseverpleegkundige kun je volgen in het Radboudumc in Nijmegen en duurt vijftien maanden.”