Verpleegkundige Marieke ontwikkelt zichzelf bij Orthopedie

Wanneer je klachten hebt aan botten, spieren of pezen ben je bij onze collega’s van Orthopedie aan het juiste adres. Marieke werkt als sinds 2010 bij het ETZ en zet zich als verpleegkundige in bij de afdeling Orthopedie. We spraken haar over haar ervaringen in de zorg en op de afdeling.

Marieke is verpleegkundige bij de afdeling Orthopedie

Werk je al lang in de zorg en bij het ETZ?

“Ja, eigenlijk wel!”, begint Marieke haar verhaal. “Ik werkte zo’n 8 jaar in de gehandicaptenzorg. Toen steeds meer van mijn taken werden overgedragen naar de verzorgenden, gooide ik het roer om. In 2010 kwam ik in de flexpool van het ETZ terecht”. Vanuit de flexpool kun je flexibel werken binnen het ETZ, bijvoorbeeld als verpleegkundige, polikliniek assistent, zorgassistent of afdelingsassistent. “Op een gegeven moment werd ik al zo lang ingezet bij Orthopedie dat we besloten om met een vast contract verder te gaan. Dat is nu alweer 1,5 jaar geleden.”

Fijn dat jullie daar zo uitgekomen zijn! Wat spreekt je aan op de afdeling Orthopedie?

“Ik werk met name op de afdeling Orthopedie locatie ETZ TweeSteden, waar we vooral kortdurende zorg leveren. Maar in de weekenden en soms doordeweeks ben ik ook bij locatie ETZ Elisabeth te vinden als dat beter past in het rooster. Bij de afdeling in het TweeSteden liggen de patiënten er vaak maar één nacht, dus je hebt continu heel veel afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die operaties hebben ondergaan aan heupen, knieën of schouders”, legt Marieke ons uit. “Bij de locatie op het Elisabeth is dat anders, daar is de zorg complexer en blijven de patiënten iets langer”. Het specialisme Orthopedie houdt zich bezig met aandoeningen en beschadigingen aan botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Deze klachten kunnen aangeboren zijn, door slijtage komen of het gevolg zijn van bijvoorbeeld een sportblessure of ongeval.

“Ik vind het vooral mooi om door de jaren heen te zien hoe de zorg zich ontwikkelt. Bij de kortdurende zorg zie je dat heel duidelijk terug in het stukje revalidatie na een ingreep. Vroeger bleven patiënten die op maandag geholpen waren aan bijvoorbeeld een knie zeker tot vrijdag op de afdeling. Dankzij de verbeteringen in het zorgproces is dat nu dus verkort tot één nacht. Na een uurtje of 2 lopen de meeste patiënten alweer zelf door de gang. Zo bijzonder!”, aldus Marieke.

Dat is zeker bijzonder! Hoe is het verder om bij Orthopedie te werken?

“Je komt hier in een heel divers team terecht. Jong en oud, ervaren en startend. We zijn echt een gemengde groep! Al zijn het wel vooral veel vrouwen die hier als verpleegkundige werken, haha. Het zou erg leuk zijn als er wat meer mannen bij komen”, vertelt Marieke lachend.

“Verder sluit je als verpleegkundige aan bij een werkgroep, dit doe je samen met een aantal andere Orthopedie collega’s. Zelf zit ik in de werkgroep Diabetes”. De werkgroepen zijn opgericht om kennis op peil te houden en te delen. Elke werkgroep is verantwoordelijk voor een jaarplan met jaardoelen en kennisverrijking over een bepaald onderwerp, en deelt dat met de andere collega’s op de afdeling. Op die manier probeert elke werkgroep zijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de afdeling”, licht Marieke toe.

Verpleegkundige Marieke werkt op de afdeling Orthopedie

Zijn er ook studenten en stagiaires in het team te vinden?

“Jazeker!”, reageert Marieke enthousiast. Bij de afdeling Orthopedie maken ze gebruik van het Teaching on the Floor concept, waarbij leerlingen en stagiaires coachend opgeleid worden door zelf op de werkvloer mee te draaien. “Het mooie van het begeleiden van leerlingen en stagiaires is dat zij niet alleen van ons leren, maar wij ook van hen. Soms halen zij ons met hun frisse blik echt even uit de routine die we al jaren hebben. Simpelweg door te vragen “maar waarom doen jullie dit op deze manier?’, en dat is echt heel leuk!”, vult Marieke het antwoord nog aan.

Wat mooi zeg! Hoe is de samenwerking met andere afdelingen in het ziekenhuis?

“We krijgen regelmatig patiënten die van de Urologie afdeling komen. Tijdens weekenden en vakanties hebben we namelijk een samenwerking met de afdeling Urologie. Die samenwerking zorgt voor nog meer afwisseling, wat ik persoonlijk erg leuk vind. Daarnaast krijgen we soms ook patiënten van Cardiologie en Geriatrie, dit is voornamelijk als deze afdelingen vol liggen”, legt Marieke uit.

Mooi dat jullie elkaar uit de brand helpen! Nog een laatste vraag ter afsluiting.. Hoe zou je het ETZ omschrijven in één woord?

“Leerzaam”.

 

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Marieke? Onze collega’s zoeken nog een enthousiaste mbo of hbo verpleegkundige ter versterking van het Orthopedie team. Bekijk de vacature en solliciteer vandaag nog!