Werken als Orthopedie Verpleegkundige: Meer dan alleen knieën en heupen

Van operatie tot behandeling: bij de afdeling Orthopedie helpen onze collega’s je op een passende manier wanneer je klachten hebt aan bijvoorbeeld botten, spieren, gewrichten, pezen of banden. Verpleegkundigen Marieke en Iris vertellen over hun werk op de dynamische afdeling Orthopedie.

Collega's van de afdeling Orthopedie

Hoe zijn jullie bij Orthopedie terecht gekomen?

“Ik deed een opleiding MBO Verpleegkunde en kwam toen op de afdeling Geriatrie te werken, waar ik me richtte op de zorg voor ouderen. Via een collega kwam ik in contact met de afdeling Orthopedie. Ik liep een dagje mee om sfeer te proeven en ben nooit meer weg gegaan! Dat is nu 3 jaar geleden”, vertelt Iris ons. Marieke neemt vervolgens het stokje over: “Ik werk inmiddels 1,5 jaar bij Orthopedie, daarvoor liep ik een maand of vier mee op Neurochirurgie. Dat bleek toch niet helemaal de juiste match, omdat ik graag wat meer structuur wilde. Die vond ik hier, ondanks dat geen dag hetzelfde is! Ik kwam in een warm bad terecht”.

Wat voor patiënten helpen jullie zoal bij Orthopedie?

“Dat is echt super divers”, steekt Marieke haar verhaal af. “Het is echt niet zo dat je hier alleen maar kapotte knieën en heupen voorbij ziet komen”. “Inderdaad! Je komt hier bijvoorbeeld in aanmerking met geriatrische trauma patiënten, orthopedische patiënten en patiënten met  een dwarslaesie”, vult Iris haar collega aan. “Vooral dwarslaesie patiënten vind ik bijzonder om te mogen helpen. Je leert die patiënten goed kennen, omdat ze vaak langdurige zorg nodig hebben. Je begeleidt ze echt helemaal in het revalidatieproces”. Iris vult aan: “En de geriatrische patiënten zijn heel kwetsbaar. Voor ons is het misschien een ‘simpele’ heupbreuk, maar voor de patiënten die wat ouder zijn is het heel heftig. Je moet dan als verpleegkundige echt alert zijn op alle aspecten van de gezondheid, de zorg gaat veel verder dan alleen die heup”, legt Marieke ons uit. “Wat daar zo mooi aan is, is dat je continu je klinische blik oefent en uitdiept”, vult Iris het antwoord aan.

Marieke en Iris - Verpleegkundigen Orthopedie

Je ontwikkelt jezelf dus continu als Orthopedie Verpleegkundige?

“Absoluut! Los van de ervaringen die je aan het bed opdoet, kun je er  voor kiezen om jezelf verder te specialiseren of om een opleiding te volgen. Zelf ben ik in september gestart met een maatwerk traject om mijn HBO Verpleegkunde te halen”, vertelt Iris enthousiast. “Bovendien kun je altijd sparren en overleggen met collega’s, waar je veel van leert. We leren hier echt vertrouwen op ons onderbuikgevoel. Kloppen alle controles, maar heb je het idee dat iets niet pluis is? Dan ga je met je collega in overleg, heel fijn!”. “En daarnaast hebben we de scenario trainingen, die zijn ook ontzettend leerzaam”, vult Marieke het antwoord van Iris aan. “Een collega speelt dan een situatie na, en de collega’s die dienst hebben moeten dan ingrijpen. Achteraf evalueren we alles en halen we daar verbeterpunten uit”.

Veel mooie ervaringen! Zijn er ook lastige momenten op de afdeling?

“Ja, die zijn er soms. Maar ik denk dat dat ook inherent is aan werken in de zorg. Het gebeurt helaas soms dat het niet goed gaat met een patiënt en dat kan best moeilijk zijn”, legt Marieke ons uit. Iris knikt instemmend en vult Marieke aan: “Het is wel heel fijn dat je op zo’n moment altijd bij je collega’s terecht kunt voor een goed gesprek, een schouder of een lolletje. Net waar je behoefte aan hebt”. Marieke: “We staan er als collega’s echt voor elkaar en we checken regelmatig bij elkaar in of alles goed gaat. Niet alleen verpleegkundigen trouwens, ook de teamleiders en artsen zijn heel toegankelijk. ”

Afdeling Orthopedie

Kunnen jullie iets meer over dat fijne team vertellen?

“Het team is divers!”, lacht Marieke. “De leeftijden binnen het team lopen van begin 20 tot ergens in de 50. Al zijn het wel vooral vrouwen bij Orthopedie. Maar die diversiteit in leeftijd, en daarmee ook werkervaring, is heel prettig. Waar nodig helpen we elkaar, er heerst een echt teamgevoel en er zit veel kennis in het team”. Iris: ‘’Je leert iedereen ook kennen, doordat je niet elke dag met hetzelfde clubje werkt. We verdelen de afdeling overdag in 4 blokken, in de avond in 3 blokken en in de nacht in 2 blokken. Elk blok heeft afhankelijk van het dagdeel 5 tot 10 patiënten waar je samen met één of meerdere collega’s voor zorgt. Op welk blok je staat ingedeeld en met wie wisselt per dag.’

Nog een laatste vraag, hoe vinden jullie het in één woord om bij het ETZ te werken?

Voorbereid als de dames zijn laten de antwoorden niet lang op zich wachten. “Gezelligheid!”, roept Iris als eerste. “Een warm bad”, volgt Marieke haar direct erna op.

 

MBO of HBO Verpleegkundige Orthopedie