'Je moet ook zorgzaam en bereidwillig zijn'

‘Mijn functie als zorgassistent bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant zorg ik dat patiënten goede, voor hun geschikte voeding krijgen en daar ook voldoende van nemen. Daarvoor overleg ik met diëtisten, controleer ik notities en rapporteer ik per patiënt. Aan de andere kant ondersteun ik daar waar ik kan het verplegend personeel. Ik help bij bepaalde handelingen, maak praatjes met patiënten en hou de kamers in alle opzichten netjes. Voor allebei de onderdelen bestaan aparte diensten. Een aantal uur per week doe ik het één, andere uren het ander.'

Ine, zorgassistent, geeft uitleg aan een patiënt
Ine, zorgassistent

Betekenis voor patiënten

Het leuke aan dit werk is dat ik iets kan betekenen voor patiënten. Ik ben een zorgzaam type en gewend om te zorgen, maar het is fijn als mensen hun dankbaarheid laten zien. Als zorgassistent  voel je je bovendien veel meer betrokken bij het team dan wanneer je alleen met voeding bezig bent. Dat deed ik hiervoor, als voedingsassistente. Om zorgassistent te worden deed ik een bijscholing van tien maanden, een combinatie van werken en leren. Toen ik daaraan begon, keek ik er een beetje tegenop om na zoveel jaar weer in de schoolbanken te zitten. Het bleek in praktijk heel leuk en het leverde me een leuke, veel afwisselendere functie op.

Zorgzaam en bereidwillig

Werken als zorgassistent vraagt wel om bepaalde karaktereigenschappen. Natuurlijk moet je netjes en beleefd zijn, maar ook zorgzaam en bereidwillig. In principe is geen taak te veel voor een zorgassistent. Wat nodig is, doe je. Daarnaast heb je eigen inzicht, gevoel voor de patiënten en goede omgangsvormen nodig. Je werkt met mensen en iedere patiënt is anders.'