Van trainee verpleegkundige naar teamleider: Ingrid deed het!

Voor dit gesprek bracht de lift ons op ETZ locatie Elisabeth naar verdieping D, waar we op de afdeling Neurochirurgie Ingrid troffen. Ingrid werkt hier als teamleider en vertelt ons onder het genot van een kop koffie over het reilen en zeilen bij Neurochirurgie.

Ingrid is teamleider en werkt bij Neurochirurgie

Kun je ons iets vertellen over het specialisme Neurochirurgie?

“Wij zijn hét neurochirurgische centrum van Brabant, patiënten uit heel Zuid-Nederland komen naar Tilburg voor onze expertise”, vertelt Ingrid ons. De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel, de hersenen en de wervelkolom. “We hebben een bovenregionale functie, wat inhoudt dat onze neurochirurgen ook opereren in andere regionale ziekenhuizen.”

Betekent dit dat er ook veel langdurige en complexe zorg is?

“Ja, die is er inderdaad. Maar we hebben ook genoeg patiënten die maar kort op onze afdeling verblijven. Onze afdeling bestaat uit twee units: een shortstay unit voor kortdurende zorg en een longstay unit voor langdurige zorg. Beide hebben 22 bedden”, legt Ingrid uit.

Ben je als teamleider bij beide units betrokken?

“Ja, dat is wel het idee”, lacht Ingrid. “Op dit moment zoeken we een tweede teamleider om onze afdeling te versterken en dan gaan we allebei één unit aansturen. Op dit moment ben ik tijdelijk verantwoordelijk voor beide en stuur ik dus de verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten en secretaresses voor de hele afdeling aan. De physician assistants vallen onder het organisatorisch hoofd.”

Uitdagende rol! Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

“Ik werk al sinds 2003 hier in het ziekenhuis, dus dat is al 20 jaar. Ik begon in een traineeship waar ik op verschillende afdelingen meedraaide, waaronder de Intensive Care, Chirurgie en Neurochirurgie. Uiteindelijk kwam ik in 2009 als vaste verpleegkundige bij Neurochirurgie werken en sinds april vorig jaar loop ik hier rond als teamleider”, begint Ingrid haar verhaal. “Dat was niet helemaal nieuw voor me, want ik pakte al enkele ondersteunende managementtaken op voordat ik de stap naar teamleider maakte.”

Ingrid werkt als teamleider op de afdeling Neurochirurgie

Wat een mooi carrièrepad! Hoe bevalt het als teamleider?

“Goed!”, reageert Ingrid meteen enthousiast. “Het is alles wat ik ervan verwacht had en meer. Vooral vraagstukken rondom capaciteitsmanagement en strategisch personeelsmanagement vind ik heel interessant. Welke spelers heb je op je veld staan, hoe kun je hen helpen zich verder te ontwikkelen en natuurlijk binden aan de afdeling? Je kijkt als teamleider ook echt breder dan alleen je eigen afdeling. En het specialisme is gewoon ontzettend mooi! Dat hoor ik ook terug van de andere collega’s, zoals verpleegkundigen. Er is op deze afdeling vanwege de complexiteit van de ziektebeelden veel diepgang en uitdaging, waardoor het hele team ontzettend gedreven is.”

Dat kan ik me goed voorstellen! Kun je meer over dat team vertellen?

“Ondanks dat we twee units zijn, zijn we wel echt één team. We werken allemaal samen en kunnen ook niet zonder elkaar. Je voelt echt dat de hele club van collega’s de beste zorg wil leveren aan iedere patiënt, van patiënten met een hernia tot patiënten met een hersentumor”, begint Ingrid haar verhaal. “En we staan er ook voor elkaar. In coronatijd ging een van onze collega’s met pensioen na 40 jaar op deze afdeling gewerkt te hebben. Een afscheidsfeestje kon door de coronaregels natuurlijk niet, dus heeft het team een drive through opgezet met slingers, muziek en cadeautjes. Dat was echt heel leuk!”

Hoe zit het met zaken als scholing en ontwikkeling bij Neurochirurgie?

“Een veilig leerklimaat vind ik heel belangrijk binnen de afdeling. We hebben dan ook veel scholingsmomenten met elkaar én begeleiden meerdere studenten. Binnen Neurochirurgie hebben we drie praktijkopleiders die hier verantwoordelijk voor zijn. Het is straks de bedoeling dat één van de teamleiders zich over scholing buigt en wekelijks overleg met de praktijkopleiders heeft. De andere teamleider gaat zich dan meer focussen op de kwaliteit van zorg en het optimaliseren van protocollen. Op die manier krijgen beide onderwerpen voldoende aandacht.”

Ingrid is teamleider en werkt bij Neurochirurgie

Nemen jullie ook deel aan werkgroepen?

“Ja, absoluut! Als teamleider faciliteer je vooral daarin, dus ik zorg dat de collega’s die in de werkgroepen deelnemen hier de ruimte en middelen voor hebben. Eén van de werkgroepen die ik zelf heel bijzonder vind is de ‘zie je mij’ werkgroep, die zijn actief bezig met het ontwikkelen van hulpmiddelen en methodes voor een betere gespreksvoering met de patiënt”, vertelt Ingrid ons.

Zijn er nog andere bijzondere projecten waar je als teamleider mee te maken hebt?

Ingrid denkt even na en vertelt ons dan over de Braincare Unit: “Enkele jaren terug zijn we gestart met craniotomiepatiënten direct postoperatief naar de afdeling te laten komen i.p.v. naar de Intensive Care. Op die manier kunnen we patiënten sneller helpen. We noemen dit project C. Dit bevalt goed dus we willen nu gaan kijken of we dit kunnen uitbreiden met nog meer patiënten. Dit zorgt er ook voor dat er nog meer complexe zorg op onze eigen afdeling terecht komt, en klinisch redeneren nog belangrijker wordt. Het goed scholen van het team is dus enorm belangrijk.”

Een laatste vraag. Kun je het ETZ in één woord omschrijven?

“Na 20 jaar is dat voor mij: vertrouwd.”

Overtuigd om als Ingrid’s directe collega aan de slag te gaan en het team van Neurochirurgie als tweede teamleider te versterken? We zien je sollicitatie graag tegemoet!