Teamleiders Eric en Marie-Nell lopen al langer in het ziekenhuis rond dan sommige van ons überhaupt in het werkveld te zien zijn. We bezochten hen op de Intensive Care (IC). De IC verzorgt ernstig zieke patiënten, waarbij soms ook één of meerdere vitale orgaanfuncties overgenomen worden. We vroegen Eric en Marie-Nell naar hun visie, ervaringen en de uitdagingen van het teamleiderschap.

Hoe lang werken jullie al op de IC?
“Ik werk inmiddels al 20 jaar op de IC, waarvan 14 jaar als teamleider”, aldus Eric die het interview aftrapt op de IC van het ETZ, die zich bevindt op locatie ETZ Elisabeth. Marie-Nell: ‘’Ik werk alweer 24 jaar in het ETZ, maar werkte eerst een jaartje op een andere afdeling. Daarna kwam ik op de IC terecht en ontwikkelde ik mezelf stapsgewijs tot teamleider.”
Mooi dat je die ontwikkeling door hebt kunnen maken, Marie-Nell. Is dat vanzelfsprekend op de IC?
“Absoluut! Er is een hoop mogelijk op de IC om jezelf verder te ontwikkelen, zowel breed als gespecialiseerd. De IC verpleegkundigen kunnen daarnaast deelnemen aan werkgroepen voor verschillende aandachtsvelden op basis van hun eigen interesse. Als teamleider begeleid je die groepen waar nodig en sluit je soms bij een overleg aan”, aldus Marie-Nell. ‘’Er is echt veel mogelijk qua loopbaanmogelijkheden binnen de IC en binnen het ETZ”, stemt Eric in.
Hoe ziet een gemiddelde dag als teamleider op de IC eruit?
“Het belangrijkste is het aansturen en ontwikkelen van je team professionals, plus faciliteren en coördineren dat alles goed verloopt op de afdeling. De afdeling heeft drie verpleegkundige subteams met elk zo’n 45 collega’s. De IC bestaat uit verschillende units, en je probeert als teamleider te bouwen aan je unit: vertrouwen opbouwen, met elkaar werken aan een fijn en gezond werk- en leerklimaat, een verantwoordelijkheidsgevoel creëren en verbeteracties en ontwikkeling stimuleren. Het is ontzettend mooi om dat proces te mogen begeleiden”, begint Eric het verhaal. Marie-Nell knikt instemmend en vervolgt: Daarnaast stuur je ook echt op zelfstandigheid binnen het team. De IC draait 24/7 door, dus zelfs als je fulltime werkt ben je als teamleider maar een fractie van de tijd aanwezig. Het is dus heel belangrijk dat je team fijn door kan blijven werken als je zelf afwezig bent”.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Eric en Marie-Nell nemen ons mee in de dagindeling. Marie-Nell vertelt: ”We starten eigenlijk altijd met een overdracht met de collega’s die de nachtdienst gedraaid hebben, dat is meestal rond half 8. Meteen daarna komen we samen met de teamleiders voor een korte dagstart. Wat is de agenda van de dag, op welke momenten treffen we elkaar en waar kunnen we elkaar ondersteunen? Uniformiteit onder de teamleiders is daarbij belangrijk”. “Zodra dat helder is vertrekken we tegen een uur of 8 elk naar ons eigen team om daarmee de teamdagstart te doen. En gedurende de dag checken we als teamleiders nog even bij elkaar in of alles soepel verloopt”, vult Eric haar aan.
Wat doe je nog meer naast de dagelijkse aansturing?
‘Bezig zijn met verzuim’’, vertelt Eric. ‘’Je kunt er dan echt zijn voor je collega die om fysieke of mentale redenen uitgevallen is. Dat kan door toegankelijk te zijn en door de balans te zoeken tussen de regels rondom het verzuim en daarnaast het menselijke, empatische aspect”. Marie-Nell denkt even na en vervolgt: “Een paar jaar geleden werkte ik mee aan het opzetten van het CIV project. De CIV-verpleegkundigen werken hier op de IC en zijn 24/7 bereikbaar voor collega’s op andere verpleegafdelingen. Het belangrijkste doel daarbij is coachen, het bieden van ondersteuning bij het klinisch redeneren en het delen van expertise. Samen elkaars kwaliteiten benutten en elkaar in ieders kracht zetten. Aansluitend heb je als teamleider een eigen aandachtgebied op basis van je interesse en ben je betrokken bij diverse projecten. Het is een hele afwisselende en leuke functie!’’

Mooie kansen! Hoe uit zich dat in de kwaliteiten die een nieuwe collega mee mag brengen?
“Goede vraag. Ik denk dat we vooral iemand zoeken die de juiste persoon is. Iemand die in het team van teamleiders en op de afdeling past en die goed in staat is verbindingen te leggen. Iemand die managementcompetenties heeft”, zegt Eric al nadenkend. “Vroeger was het zo dat een teamleider altijd in het wit was, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer”, vult hij zijn antwoord nog aan. Marie-Nell: Het is natuurlijk mooi meegenomen als je ervaring in de zorg of op de IC hebt, maar dat is niet noodzakelijk. Stevig in je schoenen staan én goede communicatievaardigheden hebben is daarentegen wel essentieel. Je moet niet bang zijn om met de andere teamleiders of artsen te sparren of om je mening te geven. Omdat veranderingen over alle units en teams heen doorgevoerd moeten worden hebben die namelijk wel wat meer voeten in de aarde dan bij op zichzelf staande teams”.
Nog één laatste vraag: Hoe zouden jullie het ETZ in één woord omschrijven?
Eric heeft zijn antwoord al klaar en roept meteen: “Ambitieus”. Marie-Nell volgt vrijwel direct erna met haar antwoord: “Ontwikkelmogelijkheden”.
Is na het lezen van dit interview jouw interesse in een rol als teamleider op de afdeling Intensive Care gewekt? Voel je vrij om contact op te nemen met de afdeling als je vragen hebt!
Meteen solliciteren naar een functie als IC Teamleider? Dat kan ook, je vindt de vacature hier.