Van beveiliging tot receptie: Als Hoofd Veiligheid en Ontvangst werk je door het hele ziekenhuis heen.

Sandra - Interim Hoofd Veiligheid & Ontvangst

Zorgen voor een veilig en gastvrij ziekenhuis: een job met een fikse verantwoordelijkheid zou je denken. Maar volgens Sandra is het vooral een mooie uitdaging waarbij geen dag hetzelfde is. We spraken haar onder het genot van een kop koffie op kantoorlocatie De Leij.

 

Leuk dat je tijd voor me maakt Sandra. Laten we meteen beginnen, hoe ben je in deze rol terecht gekomen?

“Ik werk als interim manager en projectleider en heb in de afgelopen jaren al de nodige ervaring in complexe organisaties als ziekenhuizen opgedaan. Toen deze kans voorbij kwam nam ik hem dus graag aan!”, begint Sandra haar verhaal. “We zijn op zoek naar iemand die deze rol als Hoofd Veiligheid & Ontvangst in vaste dienst kan vervullen, maar tot die tijd ben ik hier als interim hoofd”.

Fijn dat je ons uit de brand helpt! Kun je me wat meer over de afdeling vertellen? 

“Zeker! Je komt terecht op een hele gevarieerde afdeling, die eigenlijk bestaat uit allerlei subafdelingen”, vertelt Sandra terwijl ze een slok van haar koffie neemt. “Je bent in deze functie namelijk verantwoordelijk voor de beveiliging, de receptie en de telefooncentrale, de vrijwilligers, alles rondom mobiliteit en parkeren, bedrijfshulpverlening en natuurlijk de toegangscontrole en veiligheid. Daarnaast is ook gastvrijheid een belangrijk onderdeel, met name hoe we de ontvangst voor onze gasten nog beter kunnen maken”.

En kun je iets vertellen over de teams?

“Je geeft direct leiding aan 5 collega’s. Maar, in totaal krijg je zo’n 60 mensen onder je als Hoofd Veiligheid & Ontvangst, in allemaal verschillende functies en op verschillende afdelingen. Denk aan beleidsadviseurs, een BVH coördinator, teamleiders, receptiemedewerkers, beveiligers en coördinatoren. En natuurlijk is er een hele grote club van zo’n 250 vrijwilligers. Groot kun je het team dus wel noemen”.

Veiligheid en Ontvangst - Beveiliging en BHV

Veel verschillende afdelingen en mensen dus. Hoe ziet een gemiddelde dag er uit met al die verantwoordelijkheden?

“Dat is dus wat deze rol zo mooi maakt”, steekt Sandra haar verhaal enthousiast af. “Letterlijk geen dag is hetzelfde. Het ene moment houd je vergaderingen over de beleidsplannen, de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid of de verbeterslag die we willen maken in het ontvangst van gasten. En een uur later sta je bij te praten met het beveiligingsteam of de receptiemedewerkers”.

“Bovendien is het nieuwsbouwproject een groot component van de rol de komende tijd. We willen hier echt all-in gaan en veiligheid en ontvangst naar een hoger niveau tillen. Een hele mooie uitdaging als je het mij vraagt! Maar ook strategische personeelsontwikkeling, waarbij je kunt denken aan het behouden van een gezonde planning voor je medewerkers is een van de onderwerpen waar je je over buigt. Verder is het mobiliteitsbeleid ook een thema dat de revue passeert. ”, sluit Sandra haar verhaal af.

Kun je dat verder toelichten?

“Bij de nieuwsbouw wil je als hoofd natuurlijk de belangen van je team behartigen. Het is belangrijk dat er een goede locatie voor de meldkamer van de beveiliging komt. Daaraan gekoppeld denk je na over welke technische innovaties we willen toepassen, zodat het werk overzichtelijker wordt en de techniek ons meer ondersteunt in onze werkzaamheden”, licht Sandra toe. “Maar ook op het gebied van bedrijfshulpverlening houd je alles in de gaten: hoe borg je dat iedereen conform de richtlijnen werkt? Zoals het vrij houden van vluchtroutes en het getraind houden van een heel ziekenhuis in brand- en ontruimingsoefeningen”.

Diverse uitdagingen en verbeterslagen om vast te grijpen begrijp ik. Van een gespreid bedje is dus geen sprake?

“Nee, een gespreid bedje is het niet”, lacht Sandra. “Maar, dat maakt het juist zo’n leuke uitdaging. Je kunt je in deze functie echt vastbijten in alle ontwikkelingen en verbeteringen. Je gaat écht verschil maken en iets bijdragen aan het ziekenhuis waar zowel alle collega’s als alle patiënten profijt van hebben”.

Nog wat laatste woorden om een potentiele nieuwe collega te overtuigen?

“Gewoon doen! Als je ervaring hebt in verandermanagement en affiniteit met facilitaire vraagstukken is dit echt een mooie plek om te werken. Het is een rol waarin je schakelt tussen de strategie en operatie en met collega’s op allerlei niveaus en disciplines contact hebt”.

Sandra denkt even na en sluit vervolgens haar verhaal af: “We zoeken iemand die de teams kan coachen en inspireren. Die écht de intentie heeft om de collega’s, de teams en het hele ziekenhuis te helpen groeien en verbeteren”.