Lieke, teamleider verpleegafdeling Chirurgie

‘Niet blijven stilstaan’

Als teamleidinggevende van de verpleegafdeling Chirurgie is Lieke niet meer dagelijks werkzaam in de directe patiëntenzorg. “Ik heb een coördinerende rol binnen het primaire proces. Ik verwerk de opnames, kijk wanneer patiënten met ontslag mogen, plan de roosters in, coach de teamleden en zorg voor een goed personeelsbeleid.”

In het wit

Een deel van de tijd werkt Lieke achter de computer. Maar ze is ook veel aanwezig op de afdeling Chirurgie. “Mijn collega teamleidinggevende en ik zijn bewust in het wit gekleed, zodat we kunnen bijspringen als het nodig is. We coachen de verpleegkundigen en zijn zo ook voor patiënten en naasten direct aanspreekbaar. De volledige verantwoordelijkheid voor de zorg van een individuele patiënt heb ik niet meer.”

Lieke van Puijenbroek in overleg met collega

Veerkrachtig

Om een goede leidinggevende te zijn, moet je volgens Lieke enthousiast zijn, durven aanpakken en niet bang zijn om besluiten te nemen. “Zorg er wel voor dat je besluiten goed kunt onderbouwen, zodat je later kunt uitleggen waarom je een beslissing hebt genomen. Ook moet je oplossingsgericht kunnen denken en veerkrachtig zijn. De wereld om ons heen verandert snel en je moet gewoon mee. Je kunt niet blijven stilstaan.”

Scholing

Lieke is in 2008 afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. Anderhalf jaar later solliciteerde ze succesvol op de functie van leidinggevende. Ondertussen heeft ze ook de driejarige deeltijdopleiding Management in de zorg afgerond. “Ik had zelf nog maar weinig ervaring als verpleegkundige toen ik met de leidinggevende functie begon. Ik ben dus erg blij dat de werkgever deze opleiding aanbood.”

Divers

Geen dag is hetzelfde als teamleider op de afdeling Chirurgie, volgens Lieke. “Het is een super diverse baan. Het moet je niet uitmaken dat je planning vaak niet loopt zoals je in gedachten had.”

Lieke geniet van de diversiteit van haar functie